Kerstwandeling SOGK in teken 500 jaar reformatie

GRONINGEN

Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) heeft voor Tweede Kerstdag (maandag 26 december) een begeleide kerstwandeling door de stad Groningen georganiseerd. Thema van deze kerstwandeling, die voor de zesde keer op de agenda staat, is: ‘1517 – 2017 - 500 jaar Reformatie'.

Omdat het 31 oktober 2017 500 jaar geleden is dat Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk te Wittenberg, is op 31 oktober van dit jaar het Lutherjaar afgetrapt.

Begin reformatie

Luthers actie in Wittenberg en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de reformatie en van wat nu ‘protestantisme’ genoemd wordt: een vernieuwingsproces dat de kerk en de wereld heeft veranderd. Ook in Groningen had dit zo zijn effecten. Dit wordt duidelijk tijdens de kerstwandeling.

Lutherse kerk

Deelnemers brengen, na een inleiding, een bezoek gebracht aan de Lutherse kerk. Op de gevel van deze kerk prijkt hét symbool van het lutheranisme: de zwaan. Dit symbool is ook te zien in de ‘Lutherzaal’, op de houten lezenaar. Verder wordt een kijkje genomen bij het Lutherraam, in de kerkzaal rechts van de preekstoel. Hierop wordt Maarten Luther afgebeeld op de Rijksdag in Worms in 1521 terwijl hij de bekende woorden ‘Hier sta ik, ik kan niet anders. God helpe mij’ uitspreekt. De wandeling eindigt in de Remonstrantse kerk, waar warme chocolademelk en glühwein worden geserveerd. Een half uurtje later begint een drie kwartier durend kerst(barok)concert. De wandeling start om 14.00 uur bij de Remonstrantse kerk (open vanaf 13.30 uur). De wandeling duurt tot 15.45 uur, het kerst(barok)concert begint om 16.15 uur. Deelname kost € 8 (donateurs: € 5). Aanmelding: info@groningerkerken.nl of 050-3123569.

Auteur

Marc Jansen