Chanoekafeest in Synagoge Groningen

GRONINGEN

Tweede Kerstdag is dit jaar de derde dag van het Joodse lichtfeest Chanoeka. In Synagoge Groningen wordt dit gevierd met met muziek en verhalen over Chanoeka. Verder kunnen bezoekers deelnemen aan wandelingen door de joodse buurt van Groningen.

Van 13.00 tot 17.00 uur zijn verhalenvertellers aanwezig die op een toegankelijke manier het hoe en waarom van het Chanoekafeest uit de doeken doen. Een van hen, de bekende Groninger verhalenverteller Engbert de Leeuw, vertelt in het Rabbinaatshuis Joodse verhalen, zichzelf begeleidend met een harp. Catharina Groenendal vertelt het Joodse verhaal over de oorsprong en aard van het Chanoeka, het 8 dagen durende lichtjesfeest, dat dit jaar toevallig samenvalt met de kerstdagen. Tijdens het chanoekafeest wordt iedere dag 1 van de 8 lichten van de kandelaar (chanoekia) aangestoken.

Muziek

De verhalen worden afgewisseld met muziek. Het Groninger duo Samos zingt liedjes in het Jiddisch, de taal die Joden ontwikkelden uit het Duits en Hebreeuws. Het duo wordt gevormd door Marloes Grosfeld (accordeon en zang) en Esther Ronda (zang). Verspreid over de middag speelt klassiek pianist Daan Groenendal werk van onder anderen Chopin, Bach, Ludovico Einaudi.

Rondleidingen

Er zijn ook actieve programmaonderdelen. Bezoekers kunnen op ieder heel uur deelnemen aan rondleidingen door het gehele synagogegebouw, inclusief het mikwe (ritueel bad) in het Rabbinaatshuis.

Stadswandelingen

De stadswandelingen voeren door de voormalige Joodse buurt van Groningen, met als hoogtepunten de 5 monumentale kunstwerken in de Folkingestraat die aan het verleden van de joodse buurt herinneren, de Stolpersteine waarvan er onlangs weer nieuwe zijn aangebracht en de jeugdsynagoge (thans gymzaal) die na de Tweede Wereldoorlog als hoofdsynagoge van Groningen diende. Toegangsprijs en deelname wandelingen: € 5 (kinderen gratis). Meer informatie: www.synagogegroningen.nl

Auteur

Marc Jansen