Groningen roept bewoners op 100 dagen afvalvrij te leven

GRONINGEN

De gemeente Groningen roept haar inwoners op om mee te doen met het project 100-100-100. Hierbij proberen 100 huishoudens gedurende 100 dagen 100 % afvalvrij te leven.

Iedereen produceert afval. Veel van dat afval is opnieuw te gebruiken maar wordt nu nog weggegooid in de grijze of ondergrondse container. In de 100 actiedagen proberen de deelnemers zo weinig mogelijk afval te produceren. En het afval dat wel ontstaat wordt zo goed mogelijk gescheiden, zodat er zo weinig mogelijk niet opnieuw te gebruiken afval, het zogeheten restafval, overblijft. Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit wekelijks 9 kilogram restafval weg. In de gemeente Groningen is dat minder: 8 kilo per huishouden. Bij gemeenten die eerder aan dit project meededen, lukte het bewoners om dit in 100 dagen terug te brengen naar ongeveer 1,5 kilo per week.

Afval wegen

Deelnemers krijgen van februari tot en met mei toegang tot een online platform, waar ze iedere week een kleine opdracht kunnen doen. Daarnaast weegt elke deelnemer wekelijks het restafval. Het gewicht wordt op het online platform ingevuld. Zo wordt berekend hoeveel restafval alle deelnemers gemiddeld nog overhouden.

Afvalloze stad

In de gemeente Groningen wordt meer dan de helft van het huishoudelijk afval opnieuw gebruikt als grondstof, namelijk 57 %. Dit komt met name door een combinatie van scheiding vooraf en scheiding achteraf, in de nascheidingsfabriek. Gemiddeld produceert een huishouden in Groningen nu nog ruim 400 kilo restafval per jaar. Dit moet in 2025 terug naar 0 , zodat Groningen dan een ‘afvalloze stad’ is.

Bekende Groningers

Het project 100-100-100 is ook bedoeld om gericht verbeteringen te realiseren, bijvoorbeeld in de voorzieningen voor afvalscheiding. Wethouder Joost van Keulen en bekende Groningers als zangeres Hanneke Kappen, tv-coryfee Piet van Dijken en Marco Agema van Friet van Piet hebben zich al aangemeld.  Iedereen die mee wil doen kan zich tot 9 februari aanmelden via groningen.100-100-100.nl.

Auteur

Marc Jansen