Hanzelezing over de bizarre wereld van vers voedsel

GRONINGEN

In de Van DoorenVeste in Groningen staat woensdag 18 januari een nieuwe Hanzelezing georganiseerd. Onder de titel 'De Tomaat' analyseert Annemieke Hendriks de handel in tomaten.

Journalist Annemieke Hendriks volgde het leven van de tomaat van zaad tot supermarkt in Nederland, Duitsland, Roemenië, Spanje, Oostenrijk en andere landen. Op haar onderzoekstocht tekende ze verhalen op van telers en handelaren, plukkers en politici, eco-activisten en kassenbouwers. Wie zijn de winnaars en wie de verliezers in de wereldwijde handel in tomaten? Welke mythen en misverstanden zijn er over de tomaat? Hoe gezond is een tomaat eigenlijk? Is de tomaat geneeskrachtig of juist een ziekteverwekkende ‘gifbal’? Is het een smakeloze ‘Wasserbombe’ zoals veel Duitsers beweren? En liggen er écht genetisch gemodificeerde tomaten in de schappen?

Annemieke Hendriks

Annemieke Hendriks studeerde sociologie aan de RUG. Als journalist publiceert ze reportages, interviews en achtergrondverhalen in onder meer Vrij Nederland, Trouw, De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en Vlaamse en Duitse kwaliteitsmedia. Ze werkte 8 jaar aan haar project over de tomaat en publiceerde eind vorig jaar het boek 'De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel'. Deze lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 15.30 uur.

Auteur

Marc Jansen