‘De laatste boer van Euvelgunne’ in Groningse Nieuwe #69

GRONINGEN

In aflevering 69 van 'Groningse Nieuwe' wordt de 35 minuten durende documentaire ‘De laatste boer van Euvelgunne’ van Tom Tieman vertoond. De door Groninger Forum en Stichting Groninger Videolandschap filmmiddag vindt zondag 15 januari plaats in het Groninger Forum.

In 'De laatste boer van Euvelgunne’ roert Tom Tieman de expansiedrift van de stad Groningen aan. Hij volgde hiervoor boer Thies Dijkhuis, geboren en getogen op de boerderij Euvelgunnerheem aan de oostkant van de stad Groningen. Dijkhuis, gevangen tussen vooruitgang en traditie, wil niet van zijn land af. Samen met zijn broer Teun besloot hij de strijd aan te gaan tegen de oprukkende stad. Dit om zijn land, dat aan de boorden van de historische rivier De Hunze ligt, te laten zoals het altijd is geweest. In de documentaire wordt de balans opgemaakt:
  • was het gevecht de moeite waard;
  • wie zijn de winnaars;
  • wie zijn de verliezers?
De film is een productie van Stichting Beeldlijn en Stichting Filmcollectief Groningen.

Interview

Tom Tieman wordt na afloop van de vertoning van de documentaire geïnterviewd door filmwetenschapper Susan Aasman (RUG). Daarbij is er ook voor publiek gelegenheid om vragen te stellen. Aanvang: 16.45 euro. Kaarten (à 2,50 euro) zijn verkrijgbaar op www.groningerforum.nl en aan de kassa van het Groninger Forum (050-3120433).

Auteur

Marc Jansen