Vuurdoop nieuwe sound Orange Skyline op Eurosonic Noorderslag

GRONINGEN

De stad is vanaf vandaag vier dagen toneel van Eurosonic Noorderslag. Met 350 nieuwe acts uit alle Europese windstreken. Maar ook lokaal talent manifesteert zich op dit festival. Zoals Orange Skyline.

Door Marc Jansen

“We zijn al voor het vijfde achtereenvolgende jaar gelinkt aan Euronic Noorderslag”, vertelt Simon ‘Benus’ Christiaanse, de bassist van de stad-Groninger band. “We begonnen met 3 optredens op het gratis Grunnsonic. En dit jaar staan we op de Grote Markt!” De 23-jarige Christiaanse doelt op het optreden dat zijn band zaterdag om 15.00 uur geeft op het gratis toegankelijke festivalonderdeel

Eurosonic Air

Een dag eerder staat Orange Skyline om 16.00 uur op het ‘day time festival’ Platosonic in Plato. De band presenteert er zijn eerste album ‘Things That I Hide’. “Een akoestische sessie, waarvoor we nog even flink moeten repeteren”, grijnst Christiaanse. Het nieuwe werk van Orange Skyline, dat in 2015 het 6 nummers tellende ‘An Introduction’ uitbracht, heeft namelijk een andere, meer elektronische sound. Christiaanse: “We willen eigentijds zijn. De muziek die we maakten, was retro. Onze muziek was niet zo heel interessant. Alsof het allemaal al een keer gemaakt was. Terwijl een popband toch ook relevant moet zijn in het tijdperk waarin het zich bevindt. Door synthesizers te gebruiken, is de muziek dansbaarder geworden, heeft het meer groove.”

Sound & Fury

NPO 3FM riep ‘Sound & Fury’, de eerste single van het album, in november uit tot 3FM Megahit. Het nummer wordt bovendien veelvuldig gedraaid op de nationale popzender. Christiaanse: “‘Sound & Fury’ markeert de overgang van het eerdere Orange Skyline-geluid naar onze nieuwe, wat meer poppy sound. De overige nummers zijn nóg elektronischer.”
Lees verder na het filmpje.
https://youtu.be/HZe2s6ryg04 Het album werd opgenomen in de Kraak & Smaak Studio van Oscar de Jong in Leiden. “We hebben 3 of zelfs 4 maanden in de studio gezeten. Het is dan ook een echt studioalbum geworden, het is nadrukkelijk geproduceerd.”

Muzikale inbreng

De broers Stefan - frontman van de band - en Niels van der Wielen schreven de songteksten. Gitarist Niels tekende bovendien voor de composities. “We noemen Niels ‘Captain Hook’. Omdat ‘ie vaak van die mooie hookjes heeft. Het is overigens niet zo dat Niels alles bepaalt, hoor. Mart (drummer Mart Atema; red.), Stefan en ik hebben ook muzikaal gezien onze inbreng. Wij fungeren heel nadrukkelijk als band. Als team.” Een team dat wekelijks 3 of 4 keer repeteert bij MONoord in Groningen om de nieuwe sound te perfectioneren. “Overigens heeft ook onze performance wat meer toeters en bellen gekregen. Al was het maar omdat we er live een bandlid bij hebben. Dat is Lukas Münten, een Duitse toetsenist.”

Sound en performance

Nieuwe sound én performance beleven zaterdagmiddag hun vuurdoop. Later die dag, rond 01.00 uur (‘s nachts) staat de band ook nog eens op Noorderslag. “We kregen dat te horen in de ochtendshow ‘Dit is Domien’ van 3FM. We hoopten er stiekem al wel een beetje op, maar hoorden maar niets. Achteraf bleek onze manager het al 2 weken te weten...”

In de kijker spelen

Zoals alle Europese acts op Eurosonic Noorderslag hoopt Orange Skyline zich in de kijker te spelen van ‘booking agents’, festivaldirecteuren en andere invloedrijke personen. Christiaanse: “2015 was het jaar waarin we het labeltje ‘talent’ kregen (3FM riep de band dat jaar uit tot Serious Talent; red.). In 2016 hebben we vooral veel nummers geschreven en een album opgenomen. En dit jaar moeten we het waarmaken... Begrijp me goed, we mogen absoluut niet klagen. We hebben op mooie festivals als Concert at Sea en Parkpop gestaan. Maar nog geen Pinkpop of Lowlands...”

Auteur

Marc Jansen