Duurzame verbouwing F-sleugel provinciehuis Groningen

GRONINGEN

Gedeputeerde Nienke Homan en directeur Sietske Faber hebben donderdag de starthandeling verricht voor de verbouwing van de F-vleugel van het provinciehuis in Groningen.

Bij de verbouwing wordt het gedeelte dat parallel loopt aan de Turfsingel een multifunctionele kantoorvleugel. Hierbij wordt een deel van de vrijgekomen materialen opnieuw gebruikt. Verder komt er een inventief ventilatiesysteem en gebruikt de provincie 'slimme manieren' om daglicht naar binnen te halen.

Meubels uit de gordingen

Van de houten balken uit de dakconstructie (gordingen) worden stoelen en banken gemaakt. Deze meubels worden gemaakt door Style26 en Werkplein Ability, een leerwerkbedrijf uit Uithuizen. Style26-eigenaar Jurian Zijlstra, de initiatiefnemer van het hergebruik van de gordingen, heeft een coördinerende rol.

Ventilatie en daglicht

Er zijn meer duurzame ingrepen rond de verbouwing. Zo worden Solatubes in het dak geplaatst. Een Solatube vangt het buitenlicht op met een koepel en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende daglichtbuis. Een plafondplaat verspreidt het daglicht in elke willekeurige ruimte waar normaal geen natuurlijk licht komt. Ook komt er een ingenieus ventilatiesysteem. Het systeem creëert zoveel mogelijk stilstaande lucht, met als resultaat veel minder klimaatklachten (geen tocht) en sterk verminderd energieverlies door de gevels. Een laatste voorbeeld van een duurzame maatregel is uitbreiding van de douchegelegenheid om medewerkers extra te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen.

Voorbeeldfunctie

"We zetten als provincie sterk in op stimulering van duurzaamheid en op circulaire economie in onze regio", weet Nienke Homan. "Als we dat voor onze provincie willen, hebben we daar als organisatie een voorbeeldfunctie in. Ik ben dan ook erg blij dat we bij de verbouw van ons gebouw én circulair werken én duurzame oplossingen inbrengen."

Auteur

Marc Jansen