Nieuw festival bij VRIJDAG in Groningen: VRIJDAGmuziekmaand

VRIJDAG

muziekmaand die van maandag 23 januari tot en met zondag 19 februari plaatsvindt bij VRIJDAG in Groningen.

Iedere muziekleerling, van beginner tot gevorderde, is in die periode welkom om bij VRIJDAG samen muziek te komen spelen en zingen. "Samen muziek maken is goed voor je muzikale en sociale ontwikkeling én levert extra plezier op", weet Timon Abels, de drijvende kracht achter dit nieuwe festival. In de VRIJDAGmuziekmaand staan dagelijks tal van activiteiten geprogrammeerd. Muziekleerlingen kunnen bijvoorbeeld meedoen met het jazzlab, spelen in het accordeonorkest, nummers van Ennio Morricone instuderen, jammen met blazers, meedoen aan een workshop streetdrums of genieten van de vele open repetities en presentaties.

Samen beleven

Samen spelen en samen zingen vormen de basis van het lesprogramma bij VRIJDAG. "Muziek gaat deels over techniek, over noten lezen en een instrument leren bespelen. Maar muziek gaat vooral om beleving, om te genieten van wat je maakt, speelt en zingt", zegt Abels. "Door samen muziek te maken, leer je niet alleen van elkaar, het muziek maken wordt er nóg leuker van. En dat gegeven vormt de basis voor dit nieuwe festival."

Band van het Moment en pop-up symfonieorkest

Timon Abels noemt 2 voorbeelden uit het diverse festivalaanbod: "Ben je net begonnen met muziekles en wil je graag samenspelen met anderen? Dan ben je van maandag tot en met donderdag welkom bij Band van het Moment. Bijzonder is ook het pop-up symfonieorkest; meer gevorderde muzikanten werken hierin samen toe naar een presentatie aan het einde van de muziekmaand. Onder leiding van docent Pierre Lafay wordt muziek van Edvard Grieg, Gabriel Fauré en Carl Stamitz gespeeld." Voor cursisten van VRIJDAG komt de VRIJDAGmuziekmaand in plaats van de reguliere lessen. Wie geen cursist bij VRIJDAG is, betaalt € 3 per les. Voor € 20 kunnen zij onbeperkt aan alle activiteiten deelnemen. Veel activiteiten zijn daarbij openbaar en gratis toegankelijk. Meer informatie: www.bijvrijdag.nl/muziekmaand/tijdschema Aanmelden: muziekmaand@bijvrijdag.nl

Auteur

Marc Jansen