Lezing over zwaartekracht bij Studium Generale Groningen

GRONINGEN

Erik Verlinde geeft dinsdag 24 januari in het Academiegebouw in Groningen een lezing over (zijn baanbrekende theorie over) zwaartekracht.

Erik Verlinde is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van zijn doctoraat, werkte hij aan het Institute for Advanced Study aan Princeton, CERN, en was hij professor aan de Universiteit van Utrecht en Princeton University. In 2011 ontving hij van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de Spinoza Prijs voor zijn onderzoek naar snaartheorie en entropische zwaartekracht.

Nieuwe kijk op zwaartekracht

Verlinde stelt dat zwaartekracht een bijverschijnsel is, en niet de oorzaak, van alles wat zich in het heelal afspeelt. Deze nieuwe kijk op zwaartekracht heeft belangrijke implicaties voor de kosmologie en voor observaties in het heelal die op het moment nog worden toegeschreven aan donkere materie. Deze lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Auteur

Marc Jansen