Ode NNO aan Philip Glass & Steve Reich in De Oosterpoort

GRONINGEN

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) geeft zaterdag 21 januari in De Oosterpoort in Groningen een concert, getiteld 'Philip Glass & Steve Reich: Titanen van de moderne muziek'.

Het NNO brengt met dit concert aan de componisten Philip Glass en Steve Reich. Zij vieren dit concertseizoen hun 80ste verjaardag. Glass en Reich brachten vanaf de jaren '60 met effectvolle ‘minimal music’ een revolutie teweeg in zowel de klassieke- als de popwereld. Herhalende structuren, een duidelijk tempo, consonante samenklanken en toegankelijkheid zijn de belangrijkste kenmerken van hun werk.

Programma

Het programma wordt afgetrapt met Philip Glass' 'symfonie ‘Low’ uit 1992. Glass liet zich voor deze symfonie inspireren door de avant-gardistische, experimentele muziek van David Bowie op het album 'Low'. Van Steve Reich wordt een aantal delen van 'Music for 18 Musicians' gespeeld. Dit omstreeks 1975 geschreven werk wordt wel de iconische benchmark van de 20e-eeuwse muziek genoemd. Verder passeren het Eerste vioolconcert uit 1987 van en 'Koyaanisqatsi' van Philip Glass de revue. Het orkest wordt gedirigeerd door Hans Leenders. Karen Gomyo soleert op viool, Hans Pootjes op bas. Het concert begint om 20.15 uur. Kaartverkoop: de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen