Erepenning van de Stad Groningen voor boer Thies Dijkhuis

GRONINGEN

Locoburgemeester Paul de Rook heeft zondag de Erepenning van de Stad Groningen overhandigd aan Thies Dijkhuis, beter bekend als Boer Dijkhuis. Dit gebeurde direct na de première van de documentaire 'De laatste boer van Euvelgunne' van Tom Tieman in het Groninger Forum.

Met de toekenning van de Erepenning van de Stad Groningen spreken B en W van Groningen hun waardering uit voor de niet aflatende inzet van Dijkhuis als vrijwillig beheerder en hoeder van de Hunzezone.

Oude Hunzeloop

Dijkhuis zet zich al meer dan 40 jaar in voor behoud van het bijzondere landschap van de oude Hunzeloop, tussen de industriegebieden Euvelgunne en Eemspoort. Kenmerkend voor Dijkhuis is dat hij altijd constructief meedenkt. Hij overstijgt zijn eigen persoonlijke belang en bekijkt nut en noodzaak in een groter verband. Mede dankzij zijn adviezen over de waterhuishouding ter plaatse, werden plannen aangepast en verbeterd. Vanuit zijn onafhankelijke rol en vasthoudendheid heeft Boer Dijkhuis een uniek stukje Groningen voor de toekomst behouden. In 2012 werd hij onder meer voor die verdienste benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De laatste boer van Euvelgunne

Filmmaker Tom Tieman legde het levenswerk van Boer Dijkhuis vast in de documentaire 'De laatste boer van Euvelgunne', een productie van Stichting Beeldlijn.
Lees verder na de trailer van de documentaire.
https://youtu.be/1K_XCi-1nv8

Erepenning

De Erepenning van de Stad Groningen is in 1940 ingesteld ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen. De Erepenning wordt toegekend wegens 'uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen'.

Auteur

Marc Jansen