Gronings Kampioenschap Sjoelen op grote hoogte

GRONINGEN

De Bovenkamer van Groningen, ofwel de in 1908 gebouwde watertoren aan de Noorderbinnensingel in Groningen, is vrijdag 3 februari toneel van het (officieuze) Gronings Kampioenschap Sjoelen.

Door Marc Jansen

“Sjoelen heeft een wat oubollig, belegen imago”, weet organisator Jaap Urban. “Wij - bedenker Bart Ensing en ik - hebben evenwel de ambitie en de overtuiging er een flitsend evenement van te kunnen maken.”

Bijzondere locatie

Belangrijke voorwaarde voor het verwezenlijken van deze ambitie is een bijzondere locatie. Urban: “Sjoelwedstrijden zijn in de regel in van die troosteloze sporthallen. De Bovenkamer van Groningen is een veel aansprekender setting.” Het evenement vindt plaats in de ronde zaal op de tweede verdieping. “De sjoelbakken worden rondom opgesteld. Publiek staat in het midden, kan daar een biertje drinken en heeft ondertussen zicht op alle sjoelbakken.”

Westrijdorganisatie

Ook de wedstrijdorganisatie heeft de aandacht van de heren Urban en Ensing. “Alle deelnemers komen in de poulefase 3 keer in actie. In die fase wordt met 30 stenen gespeeld. Elke speler krijgt 3 beurten. In de knock-outfase wordt met 20 stenen gespeeld. Elke speler krijgt dan 2 beurten. We kunnen daardoor heel snel terug van 32 spelers naar 16, van 16 naar 8, van 8 naar 4 en van 4 naar 2, de finale. Bovendien gaat de factor geluk een grotere rol spelen.”

Kampioenschap

Hoewel het evenement de titel ‘Gronings Kampioenschap Sjoelen’ draagt, heeft het niet de status van een officieel kampioenschap. “Omdat zo’n kampioenschap niet bestaat, kunnen we deze naam toch gebruiken. We hebben overigens wel contact gehad met iemand van de Algemene Nederlandse Sjoelbond. Hij zei ons initiatief toe te juichen. Omdat we de toch zijn sport promoten.” Voor het GK Sjoelen hebben zich reeds 40 mensen (’veel jonge mensen’) aangemeld. Er is plek voor maximaal 64 deelnemers. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden op www.gksjoelen.nl.

Auteur

Marc Jansen