Theatermarathon ‘Odysseus. Een zwerver komt thuis’ in Stadsschouwburg Groningen

GRONINGEN

Een theateravontuur van ruim 24 uur, verdeeld over 3  dagen. Dat is ‘Odysseus. Een zwerver komt thuis’. Deze theatermarathon van KVS & NTGent beleeft van donderdag 9 tot en met zaterdag 11 februari in Stadsschouwburg Groningen zijn Nederlandse première.

30 mannelijke acteurs vertellen 1 voor 1 de ‘Odyssee’ van Homerus. Genadeloos actueel, van een zwerver op drift, die na een veel te lange oorlog, de veel te lange weg naar huis zoekt. Vrouwen, eilanden, zee, en de inmenging van een weerbarstige god belemmeren zijn weg. Thuis wacht hem het ultieme gevecht om weer vader, vorst en echtgenoot te worden. Homerus’ klassieker krijgt een soepele vertaling van Patrick Lateur. Als enige vrouw dient Lisbeth Gruwez de mannen van een woordeloos repliek met haar nieuwe danssolo ‘Were Pretty Far From Okay’. De 4 delen, van gemiddeld 6 uur, zijn los van elkaar te bezoeken. Ieder uur, tijdens de castwisseling, kunnen de benen gestrekt worden of kan een versnapering gehaald worden. Voor de totaalervaring kan een Griekse maaltijd bijgeboekt worden.

Deel 1

Het eerste deel wordt de Telemachie genoemd. 10 jaar na het einde van de Trojaanse oorlog zijn alle andere strijders weer thuis. Van Odysseus is echter geen spoor te bekennen. Zoon Telemachos is in het paleis in Ithaka bij zijn moeder Penelope, die wordt belaagd door 108 ongeduldige vrijers die dingen naar haar hand. Aangespoord door de godin Athena, besluit Telemachos zijn vader te gaan zoeken en belandt hij in Sparta in het paleis van Menelaos en Helena.

Deel 2

Het tweede deel van de Odyssee is veruit het bekendst. Odysseus mag, nadat hij 7 jaar gevangen is gehouden door de bloedmooie Kalypso, weer naar huis. Na een storm belandt hij op het eiland van de Faiaken. De schipbreukeling wordt gastvrij ontvangen en vertelt wat hij meemaakte na zij vertrek uit Troje; over zijn reis naar de onderwereld, zijn ontmoeting met de eenogige Cycloop, zijn tocht over zee langs monsters als Skylla en Charybdis en natuurlijk de Sirenen, die zo verleidelijk zingen dat zeelui hun schip op de rotsen te pletter varen.

Deel 3

In deel 3 horen we hoe Odysseus vermomd als bedelaar weer aankomt op Ithaka en langzaam zijn oude plek weer opeist. Dat gaat echter niet vanzelf. Zijn geliefden hebben geen idee wie hij is, alleen zijn hond en zijn voedster herkennen hem. De tegenstand is groot, maar gelukkig helpen ook nu de goden de held op weg naar ultieme gerechtigheid. Een weg die bijzonder ingenieus en spannend is opgebouwd.

Deel 4

In het laatste deel wedijvert Odysseus met de vrijers met de boog. Hij maakt zich bekend en er volgt een bloederige wraak. Pas helemaal aan het eind kan hij Penelope met een ultiem raadsel van zijn identiteit overtuigen. Als al het verbale geweld van acteurs die de Odyssee vertellen eenmaal over de scène heeft geraasd, dient danseres Lisbeth Gruwez hen woordloos van repliek. Deel 1 - Donderdag 9 februari 19.00 uur - 23.15 uur Deel 2 - Vrijdag 10 februari 15.00 uur - 23.30 uur Deel 3 - Zaterdag 11 februari 10.30 uur - 17.30 uur Deel 4 - Zaterdag 11 februari 18.30 uur - 23.30 uur Kaartverkoop: Kassa De Oosterpoort de-oosterpoort.nl

Auteur

Marc Jansen