Poppodium Simplon in Groningen viert 40-jarig bestaan

UK

Subs vrijdag 20 januari. 

Het pand van Simplon stond begin jaren '70 leeg en werd gekraakt door hippies en kunstenaars. In 1977 werden de allereerste activiteiten georganiseerd en begin jaren ’80 kreeg de punkcultuur de overhand. In de loop der jaren werd steeds breder geprogrammeerd en kregen dance en hiphop een prominente plek in binnen de programmering.

Viering

Simplon organiseert dit jaar dus al 40 jaar activiteiten in het pand aan het Boterdiep in Groningen. “Simplon heeft zich in de afgelopen 40 jaar laten gelden als een podium voor vooruitlopers. Voor mensen die om de hoek durfden te kijken voordat anderen dat deden. Niches, nieuw geluid en jonge makers vonden vanuit Simplon hun weg naar een publiek”, weet programmeur Peter Dijkstra. “Voor de evenementen onder de noemer 40 jaar Simplon willen we een aantal oude helden terughalen, maar ook artiesten die aan het begin van hun carrière in Simplon stonden en de afgelopen jaren veel groei hebben doorgemaakt.” Naast deze activiteiten wordt het verleden ook in het pand meer zichtbaar. Zo wordt een expositie ingericht in het café.

UK Subs

De eerste ’40 jaar Simplon’-activiteit is het concert van UK Subs. Deze Britse punkband speelde in de jaren ’80 meerdere malen in Simplon. Overigens wordt tijdens dit concert behalve het jubileum van het poppodium ook het 40-jarig bestaan van de band gevierd.

Auteur

Marc Jansen