Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest met 'Magnificat' in San Salvatorkerk

GRONINGEN

Het Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest staat zaterdag 28 januari met het 'Magnificat' van Johann Sebastian Bach in de San Salvatorkerk in Groningen.

Het in 2011 opgerichte Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest voert elk 'even' jaar de Johannes-Passion uit. De tussenliggende jaren wordt een ander Bach-programma gepresenteerd.

Magnificat

Dit jaar stort het door André Cats geleide Nieuw Groninger Bachkoor en -orkest zich dus op het 'Magnificat' (BWV 243). Dit stuk werd oorspronkelijk gecomponeerd voor een uitvoering rond Kerst 1723. Hiervoor plaatste Bach enkele 'Einlagen' in kerstsfeer tussen de standaarddelen. De latere bewerking uit 1733 had deze invoegingen niet meer en kreeg daardoor een bredere liturgische toepasbaarheid. De toon werd verlegd naar D groot, de gebruikelijke toonsoort voor feestelijke muziek met trompetten en pauken. Naast het 'Magnificat' worden de 'Cantate Gloria in excelsis Deo' en Bachs 3e Orkestsuite (BWV 1068) uitgevoerd. Aanvang: 20.15 uur.

Auteur

Marc Jansen