Poëziemarathon #18 in Groningen

GRONINGEN

De stad Groningen is van woensdag 25 januari tot en met woensdag 1 februari in de ban van poëzie. Dan namelijk vindt de achttiende Poëziemarathon plaats.

Hoogtepunten in de programmering zijn volgens de organiserende Stichting Literaire Activiteiten Groningen (SLAG) het uitzwaaien van huidig stadsdichter Kasper Peters op de jeugdafdeling van de Groninger Forum Bibliotheek op 25 januari (15.30 - 16.30 uur), de uitreiking van de VSB Poëzieprijs in het Grand Theatre op donderdag 26 januari en de 2-daagse (vrijdag 27 en zaterdag 28 januari) tour 'Daar komen de stadsdichters!'.

Daar komen de stadsdichters!

In 'Daar komen de stadsdichters!' dragen alle Groninger stadsdichters tot nu toe - Bart F.M. Droog (2002–2005), Ronald Ohlsen (2005–2007), Rense Sinkgraven (2007–2009), Anneke Claus (2009–2011), Stefan Nieuwenhuis (2011–2013), Joost Oomen (2013–2015) en Kasper Peters (2015–2017) voor in de bibliotheken van Winsum, Zuidhorn en Haren (vrijdag 27 januari) en in de Groninger Forum Bibliotheek, Boekhandel van der Velde, A-Kerkhof, en de NS Stationshal (zaterdag 28 januari). Ze hebben voor deze gelegenheid een kakelvers gedicht gemaakt over Stad.

Stadsdichtersverkiezing

In De Nieuwe Kerk staat zaterdag 28 januari de Stadsdichtersverkiezingsavond geprogrammeerd. Burgemeester Peter den Oudsten maakt dan bekend maken wie zich de komende 2 jaar stadsdichter van Groningen mag noemen. De huidige stadsdichter zal bij deze gelegenheid afscheid nemen door 5 posters met kindergedichten te presenteren en door op te treden met een sprookje. Verder treden Jaap Robben, stadsdichter van Nijmegen 2008 tot 2010, de Vlaamse dichteres Charlotte Van den Broeck, Universiteitsdichter Esmé van den Boom en de kinderdichters van Groningen van 2015 tot 2017 - Jacco Hage en Emma Bos -  op. De presentatie is in handen van Ellen Deckwitz. De Arubaans-Nederlandse rapper Rico, bekend van Opgezwolle en nu rapper bij hiphopformatie Fakkelbrigade zorgt voor de opmaat naar de benoeming van de nieuwe stadsdichter van Groningen. De Stadsdichtersverkiezingsvond begint om 20.00 uur. Kaarten kosten €7,50 in de online voorverkoop via www.poeziemarathon.nl en €10 aan de deur. Zie voor het volledige programma: www.poeziemarathon.nl.

Auteur

Marc Jansen