Paul de Rook maakt winnaar George Verberg Stipendium 2016 bekend

GRONINGEN

Cultuurwethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen maakt donderdag 26 januari de winnaar van het George Verberg Stipendium 2016 bekend. Het stipendium bedraagt € 10.000 en is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van Academie Minerva.

De jury van heeft 3 kandidaten genomineerd voor het George Verberg Stipendium 2016:
  • Luca Grimaldi (FMI Painting, alumnus 2016)
  • Marit Westerhuis (FMI MADTech, alumna 2016)
  • Klaas Jonkman (FMI Painting, alumnus 2016)
De jury bestaat uit George Verberg en, namen Academie Minerva, dean Dorothea van der Meulen, hoofd Autonome Beeldende Kunst Robin Punt, docent Autonome Beeldende Kunst Ruud Venekamp en gastdocent Eric Jan van de Geer van het Frank Mohr Institute.

Tentoonstelling Ivanka Annot

Na de uitreiking van het George Verberg Stipendium 2016, die plaatsvindt op de locatie Praediniussingel van Academie Minerva, wordt de tentoonstelling 'Another His-Story' van Ivanka Annot geopend. Annot won het stipendium 2015. In 'Another His-Story' wordt het spelen gecombineerd met de harde werkelijkheid. De expositie gaat in op onderwerpen als nationalisme en het re-creëren van de samenleving. De kunstwerken zijn geïnspireerd door de reizen die Ivanka Annot maakte in het kader van het stipendium. Voor haar onderzoek ‘Creëren, hervormen en verzet tegen de maatschappij’ bezocht ze 27 initiatieven in 6 landen om te leren hoe zij de samenleving actief vormgeven en wat hun visie is. Met haar werk interpreteert ze sociale structuren en brengt ze mechanismes aan het licht waarmee kunst de samenleving kan vormgeven. De tentoonstelling is speels, maar het is niet allemaal goed en wel. De tentoonstelling is tot en met 9 februari te zien in de Koepelzaal van Academie Minerva.

George Verberg Stipendium

Het George Verberg Stipendium dankt zijn naam aan de oud-directeur van de N.V. Nederlandse Gasunie en is in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren om zich internationaal te ontwikkelen, maar met name in Oost-Europa vanwege de relatie tussen de Groningse Gasunie en het Russische Gazprom bij de aanleg van de Russische (gas)pijplijn.

Auteur

Marc Jansen