Noord Nederlands Orkest speelt hardrock uit 19de eeuw

GRONINGEN

Het Noord Nederlands Orkest staat vrijdag 27 januari met het programma 'Hardrock uit de 19e eeuw' in De Oosterpoort in Groningen.

Het publiek kan gaan genieten van de energie-explosies van Beethoven en Berlioz. Alle delen van de Zevende symfonie (1811-1812) van Beethoven zijn als een dans te beschouwen. Bijnaam van het stuk is dan ook ‘Danssymfonie’. De eerste delen zijn nog redelijk langzaam, ingetogen en melancholiek, maar in de finale komt het tot een zinderende uitbarsting. Dit is de meest geestdriftige en swingende muziek die Beethoven ooit schreef. Beethoven was hét grote voorbeeld van de ruim 30 jaar jongere Berlioz. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar Berlioz kende Beethovens werk als geen ander en heeft er veel over geschreven. Zonder Beethoven was de Symphonie fantastique (1830) van Berlioz er zelfs nooit geweest. Berlioz schreef het 2 jaar nadat hij Beethoven voor het eerst had gehoord. Een nieuwe wereld ging open voor hem. Of zoals hij het zelf verwoordde: “Als de muziek Amerika is, dan is Beethoven Columbus." De Symfonie fantastique is een bloedstollende liefdesverklaring. De componist vertelt hier zijn eigen verhaal. Hij is wanhopig verliefd, neemt een overdosis opium en krijgt angstaanjagende visioenen van woeste heksen en andere gedrochten, verenigd in helse orgieën. Revolutionaire muziek voor die tijd en nog altijd overdonderend mooi. Dirigent: Michel Tabachnik Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: www.nno.nu/concert

Auteur

Marc Jansen