Filmklassieker 'Häxan' met livemuziek in de Der Aa-kerk tijdens IFFRiG

GRONINGEN

Zoals inmiddels te doen gebruikelijk wordt de Der Aa-kerk ook dit jaar tijdens het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG) omgetoverd tot filmzaal. Vrijdag 3 februari draait de film 'Häxan' uit 1922, mét livemuziek van Kinetophone.

In 'Häxan' verbeeldt regisseur Benjamin Christensen de geschiedenis van de hekserij. De film is een documentaire-vertelling over de veronderstelde gewoonten en zeden van heksen, maar is tegelijkertijd eehttp://www.gezinsbode.nl/nieuws/68378/filmklassieker-h…k-tijdens-iffrig/n aanklacht tegen vrouwenhaat en onterechte vrouwenvervolging. Bijna een eeuw na verschijning is deze film nog steeds een klassieker. 'Häxan' wordt vooral geroemd vanwege de speciale effecten en de destijds opmerkelijk gewaagde beelden.

Kinetophone

Kinetophone is een band die bestaat uit 3 cinefielen: René Duursma (synths, sounddesign, gitaar), Thomas van den Berg (gitaar, toetsen, zang) en Sebastiaan Wiering (cello, bas, toetsen). Zij spelen live hun zelf gecomponeerde soundtrack bij 'Häxen'. Speciaal voor deze uitvoering schuift toetsenist Gert Plas achter het Schnitgerorgel van de Der Aa-kerk.

IFFRiG

Tijdens het IFFRiG vertoont het Groninger Forum 5 dagen een dwarsdoorsnede van al het moois dat het International Film Festival Rotterdam te bieden heeft. De Groninger pocketeditie van het IFFR staat gepland voor woensdag 1 tot en met zondag 5 februari. Deze voorstelling in de Der Aa-kerk is georganiseerd door het Groninger Forum en Prime, in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen en het Grand Theatre. Aanvang: 20.30 uur. Entree: € 15 (studenten, jongerenkorting en Cinevillepashouders: € 10). Kaarten zijn online (www.groningerforum.nl) en aan de kassa van het Groninger Forum (Hereplein) te koop.

Auteur

Marc Jansen