Philippe Herreweghe dirigeert Beethovens ‘Symfonie nr. 9’ in De Oosterpoort

GRONINGEN

Philippe Herreweghe dirigeert maandag 6 februari zijn eigen orkest Orchestre des Champs-Eysées en zijn koor Collegium Vocale Gent in De Oosterpoort in Groningen. Orchestre des Champs-Eysées en Collegium Vocale Gent voeren de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven alsmede Beethovens Achtste Symfonie uit.

Beethovens ‘Symfonie nr. 9’ is een van de mijlpalen in de klassieke muziek. Vooral het laatste deel was revolutionair. Beethoven voelde zich aangesproken door de gedachte van vrijheid, gelijkheid en broederschap en liep al 30 jaar rond met het idee om een gedicht van Friedrich Schiller op muziek te zetten. Dit ‘Alle Menschen werden Brüder’ bleek het perfecte, vreugdevolle slotakkoord van zijn stormachtige symfonie, die hij volledig doof voltooide. De ‘Symfonie nr. 8’ is veel minder bekend. Dit is een voor Beethovens doen ongekend vrolijk en licht werk.

Wereldsterren

Dit concert maakt deel uit van de serie Wereldsterren waarmee de absolute wereldtop van de klassieke muziekwereld naar Groningen wordt gehaald. Het concert begint om 20.15 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: www.de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen