Subsidie voor MedWear voor op de markt brengen Smart Care Shirt

GRONINGEN

Gedeputeerde Staten van Groningen verlenen het Groninger bedrijf MedWear een subsidie van 65.000 euro voor het op de markt brengen van een intelligent shirt voor COPD-patiënten.

Na de technische ontwikkeling van het zogenaamde Smart Care Shirt moet nu nog de medische validatie en certificering van het prototype plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de shirts eind 2018 in Nederland worden verkocht.

Sensoren

COPD is een veel voorkomende chronische longziekte, waarbij patiënten erg last hebben van benauwdheid. In het Smart Care Shirt zijn sensoren verwerkt die kunnen meten hoeveel lucht er in de longen van een patiënt achterblijft. Dit wordt ook wel de mate van dynamische hyperventilatie genoemd en is de reden dat een patiënt benauwd wordt. Het verergeren van de situatie kan worden voorkomen door het tijdig innemen van de juiste medicatie en/ of oefeningen. De meting van het T-shirt kan er dus voor zorgen dat de patiënt tijdig op de hoogte is van de situatie en hiernaar kan handelen.

15 miljoen euro omzet en 11 fte

MedWear werkt voor de ontwikkeling van het Smart Care Shirt samen met de Universiteit Twente, RadboudUMC en Relitech. MedWear-CEO Johan Oosterheert is blij met de subsidie: “We kunnen daardoor met het vervolgproject starten. Er is concrete belangstelling vanuit de farmaceutische industrie, maar we gaan in eerste instantie het Smart Care Shirt eind 2018 rechtstreeks verkopen in Nederland. Deze eerste generatie Smart Care Shirts zal met name worden gebruikt door zorgverleners. We verwachten binnen 5 jaar na de marktintroductie 15 miljoen euro te hebben omgezet en werkgelegenheid te bieden aan 11 fte, waarvan 6 mbo.”

Technische ontwikkeling van het shirt

Al eerder kende de provincie 150.000 euro subsidie toe voor de technische ontwikkeling van het shirt; uit het Innovatief Actieprogramma Groningen. Daarbij vormde een shirt voor topsporters van Hexoskin, een Canadees bedrijf dat intelligente shirts ontwikkelt voor sportmedische toepassingen, de basis. Om dit shirt geschikt te maken voor gebruik door COPD-patiënten is het voorzien van de nodige aanpassingen. Zo is een rits aangebracht, wat grote consequenties had voor de sensortechnologie in het shirt. Ook zijn nu grotere maten beschikbaar. Verder is specifiek voor het gebruik door de zorgverlener een Android-app ontwikkeld.

Groningen@Work

De provincie verleent de subsidie vanuit Groningen@Work, het provinciale programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019. De provinciale subsidie is een cofinanciering op de al eerder toegekende subsidie van bijna 200.000 euro door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland vanuit de OP EFRO tender Valorisatie 2016.

Auteur

Marc Jansen