Lezing in Remonstranste kerk over schilder Albert Moore

GRONINGEN

Kunsthistoricus Patty Wageman geeft donderdag 16 februari een lezing in de Remonstrantse kerk in Groningen. Deze lezing gaat over de Britse schilder Albert Joseph Moore.

Patty Wageman is directeur van Museum De Buitenplaats in Eelde. Dat museum toont deze winter, in samenwerking met de Britse York Art Gallery, een expositie van de werken van schilder Albert Joseph Moore (1841-1893): 'Albert Moore. Over schoonheid en esthetiek'. Het is de eerste keer dat zijn werk in Nederland wordt getoond. Albert Moore liet zich inspireren door de klassieke oudheid die door de opgravingen in de negentiende eeuw opnieuw in de belangstelling was gekomen bij veel kunstenaars. Moore beeldde de vrouwen in zijn werk vaak gekleed in gewaden geïnspireerd op de klassieke oudheid af. Moore was niet zozeer geïnteresseerd in een correcte weergave van de klassieke oudheid, maar had vooral belangstelling voor plooival, houding of beweging, gecombineerd met decoratieve, bloemrijke achtergronden.

Zoektocht naar schoonheid en esthetiek

De tentoonstelling laat niet alleen de artistieke ontwikkeling van Moore zien, maar toont ook zijn zoektocht naar schoonheid en esthetiek. Moore geloofde sterk in het principe dat kunst vooral ‘mooi’ moest zijn en verder geen morele of maatschappelijke boodschap hoefde te hebben. Met deze opvatting was hij een van de kunstenaars die zich bezighield met art for art’s sake, ofwel kunst omwille van kunst. Velen uit de kunstwereld uit die tijd zagen Moore’s werk echter als te uitgesproken en controversieel, waardoor hij niet werd toegelaten tot de hogere regionen van de Royal Academy, hoewel hij daar wel regelmatig exposeerde. Deze lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelden: 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen