'Carmina Burana Scratch' in De Oosterpoort

GRONINGEN

De Oosterpoort in Groningen is zaterdag 18 februari toneel van de 'Carmina Burana Scratch' met het Noord Nederlands Orkest (NNO).

‘Scratch’ is afgeleid van de Engelse uitdrukking ‘to start from scratch’: helemaal vanuit het niets beginnen. Het concert is bedoeld voor alle mensen die het leuk vinden om te zingen: geschoold, ongeschoold, liefhebber en amateur. Het NNO repeteert overdag met het gelegenheidskoor en om 20.15 uur begint het concert.

Koorsamenstelling

Bij deze speciale ‘scratch-versie van de Carmina Burana’ bestaat het koor uit zangers die zich gedurende een jaar hebben opgegeven, variërend van amateurzangers tot gelegenheidszangers. De bijna 400 zangers worden versterkt met het Noord Nederlands Concertkoor en krijgen professionele begeleiding van dirigent Antony Hermus.

Carmina Burana

De Carmina Burana is misschien wel het meest overweldigende koorwerk uit de geschiedenis. Het iets meer dan een uur durende stuk is in 1937 geschreven door de Duitse componist Carl Orff. De teksten van de 23 liederen ontleende hij aan een 13e-eeuws manuscript dat in een klooster in Beieren werd teruggevonden. Ze zijn in het Latijn en gaan over allerlei spannende en ondeugende onderwerpen: drinken, gokken, liefde en seks. Het motto van de Carmina Burana is: soms heb je geluk en soms zit je in de put. Geniet daarom van de geluksmomenten, ze duren vaak maar even. De muziek en de zangpartijen zijn als een spectaculair vuurwerk. Aanvang: 20.15 uur. Kaartverkoop: www.de-oosterpoort.nl. https://youtu.be/GXFSK0ogeg4

Auteur

Marc Jansen