De Bovenkamer van Groningen wint Watertorenprijs

Groningen

 De Bovenkamer van Groningen heeft de Watertorenprijs 2016 gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt door de Nederlandse Watertoren Stichting.

Het besluit was unaniem: 'De unieke kwaliteiten van de toren, een rijksmonument, zijn bij de herbestemming niet alleen goed gerespecteerd, de nieuwe functie profiteert optimaal van de bijzondere ruimtelijke karakteristiek van de toren.'  De watertorenprijs wordt elke twee jaar uitgereikt en bestaat, behalve uit de eer, uit een speciaal daartoe door Niko Hoebe ontworpen plaquette. Het is de bedoeling dat de prijswinnende herbestemmingen een inspiratiebron vormen voor andere initiatiefnemers. Herbestemming In 2013 is er gestart met de renovatie van de toren volgens een plan van Luc Veeger. Op de begane grond - tussen de stalen poten - is kantoorruimte gebouwd. De zwarte stalen constructie van het waterreservoir is opengebroken en biedt ruimte aan twee zalen. Via een glazen gedeelte in de vloer is een doorkijk gecreëerd tussen beide ruimten. Zo zijn de constructiebalken van de nok van de toren op alle verdiepingen zichtbaar. De oorspronkelijke ramen van de toren bieden een uniek uitzicht over de stad en de provincie Groningen. Na ruim 30 jaar leegstand is het monument sinds mei 2014 weer in gebruik. Op de begane grond houden House of Design en NESK kantoor. Het Paleis verzorgt de verhuur en de catering van de zalen. De prijsuitreiking De prijs wordt  maandag 27  uitgereikt februari tijdens een besloten bijeenkomst.  Architect Luc Veeger zal dan vertellen over de herbestemming en zijn passie voor watertorens. Zie ook www.bovenkamervangroningen.nl

Auteur

Cindy Houwen