Wereldpremière JacobTV's 'Adagio for Orchestra' in De Oosterpoort

GRONINGEN

Het Noord Nederlands Orkest geeft donderdag 9 maart een concert, getiteld 'Het Frankrijk van de Impressionisten', in De Oosterpoort in Groningen. Het NNO combineert hierin werken van de Franse meesters Roussel, Poulenc en Debussy met de wereldpremière van 'Adagio for Orchestra' van Jacob ter Veldhuis.

Jacob ter Veldhuis ontvangt tijdens dit concert bovendien de klassieke muziekprijs ‘Het Gouden Viooltje’. Deze onderscheiding wordt uitgereikt door voorzitter Michiel Witkamp  van Stichting Het ‘Gouden Viooltje’ en juryvoorzitter Marcel Mandos, artistiek leider van het NNO.

Jacob ter Veldhuis

De Nederlandse ‘avant pop’ componist JacobTV (Jacob ter Veldhuis, 1951) begon als rockmuzikant en studeerde compositie en elektronische muziek bij Willem Frederik Bon en Luctor Ponse. In 1980 ontving hij de Prijs voor Compositie. Hij werd in de jaren '80 bekend met steeds welluidender composities die regelrecht uit het hart komen, het oor behagen en het effect niet schuwen. "Ik peper mijn muziek met suiker", aldus de componist. Hij is bewogen door de tragedie van het menselijk tekort en het lijden dat daaruit voorkomt, maar zijn antwoord is geen muzikaal cynisme of zwartgalligheid, maar sublimering. "Ik streef naar loepzuivere, onaardse welluidendheid, die passie en extase kan opwekken."

Het Gouden Viooltje

Het Gouden Viooltje is een klassieke-muziekprijs die minimaal 1 keer per 3  jaar wordt uitgereikt aan een musicus uit Groningen, Friesland of Drenthe die nationaal en internationaal opvallend presteert. Eerdere winnaars zijn onder anderen componist Joep Franssens, dirigent Peter Dijkstra, violiste Simone Lamsma, blokfluittist Erik Bosgraaf en mezzo Karin Strobos.

Het Frankrijk van de Impressionisten

Tijdens het concert 'Het Frankrijk van de Impressionisten' brengt het NNO 4  avonturiers bij elkaar die niet bang zijn voor vernieuwing, maar van wie de muziek erg goed in het gehoor ligt. Het orkest begint met Roussel, wiens energieke muziek vol swingende ritmes bijna ruig aandoet. Solist is de Canadese toppianist Louis Lortie. Antony Hermus staat op de bok. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: www.nno.nu.

Auteur

Marc Jansen