'Koninginnen van de Nijl': lezing Olaf Kaper in Remonstrantse kerk

GRONINGEN

Hoogleraar Egyptologie Olaf Kaper geeft woensdag 8 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de vrouwen van de Egyptische farao's. De lezing is getiteld: 'Koninginnen van de Nijl'.

De lezing gaat over de koninginnen uit het ‘Nieuwe Rijk’, de periode 1500 - 1000 voor Christus. Het oude Egypte bereikte toen het hoogtepunt van zijn macht. Farao’s waren heer en meester en werden als goden aanbeden. Ook hun koninginnen hadden een vorstelijke en goddelijke status. Ze bekleedden belangrijke religieuze functies, er werden speciale tempels voor ze gebouwd en soms duurde de goddelijke status zelfs na hun dood voort.

Grote koningin

Een farao kon met vele vrouwen getrouwd zijn, maar slechts 1 mocht de titel 'Grote koningin' dragen. Zij had de dagelijkse leiding over de harem van het paleis, die soms uit honderden vrouwen bestond. Beroemde koninginnen waren Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari. Nefertari's tombe werd in 1904 gevonden en wordt beschouwd als een van de mooiste graven van het oude Egypte. Een van de kamers uit de uitbundig versierde graftombe is gereconstrueerd in de tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl' in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Daarbij is het deksel van haar sarcofaag te zien en de bijbehorende grafgiften.

Olaf Kaper

Olaf Kaper is hoogleraar Egyptologie aan de Universiteit Leiden en gastconservator van de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, begint om 19.30 uur en duurt 2 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: 050-3188651 of aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl

Auteur

Marc Jansen