Noordelijk Bach Consort brengt eerbetoon aan Dresden

GRONINGEN

Het Noordelijk Bach Consort (NBC) geeft zondag 5 maart een concert in de Lutherse kerk in Groningen. In dit concert, waarin de stad Dresden centraal staat, een Nederlandse primeur: het hoboconcert in G-groot van Johann Adolf Hasse.

Dresden was in het begin van de achttiende eeuw een van de muzikale hoofdsteden van Europa. Zowel Bach als Hasse heeft daartoe in belangrijke mate bijgedragen.

Jan Jakob Mooij

Hasse was niet alleen een van de belangrijkste operacomponisten van zijn tijd, maar schreef ook soloconcerten. Zijn hoboconcert in G-groot werd pas laat in de vorige eeuw herontdekt door de Duitse hoboïst Christoph Hartmann, die op het handschrift stuitte in de Universitäts- und Landesbibliothek van Darmstadt. Jan Jakob Mooij, eerste hoboïst van het NBC, neemt de solo voor zijn rekening. Na zijn pensionering als neurochirurg heeft Mooij in 2015 zijn studie hobo aan het Koninklijk Conservatorium succesvol afgerond.

Programma

Verder staan het Miserere in c-mineur van Jan Dismas Zelenka,  het door J.S. Bach bewerkte motet van Kuhnau 'Der Gerechte kommt um' en de mis in g-mineur met slechts een Kyrie en Gloria van Bach op het programma. De zangsolisten zijn Agnes van Laar (sopraan), Netty Otter (alt), Henk Gunneman (tenor), en Albert Jan de Boer (bariton). Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.noordelijkbachconsort.nl.

Auteur

Marc Jansen