Stomme film 'The Battle of the Somme' met livemuziek in Grand Theatre

GRONINGEN

In het Grand Theatre in Groningen wordt zondag 5 maart de historische film 'The Battle of the Somme' vertoond. Symfonisch projectorkest Somme 100 Noord brengt hierbij live de (nieuwe) filmmuziek ten gehore.

Geoffrey Malins en John McDowell maakten in de zomer van 1916 filmopnames van de voorbereidingen en de eerste dagen van de veldslag om de Somme in Noord-Frankrijk. De filmers monteerden hun beelden tot een film van ruim 75 minuten: 'The Battle of the Somme'. De film schetste voor het eerst een realistisch beeld van het dagelijks leven van soldaten aan het loopgravenfront, en trok volle zalen. Niet alleen in Engeland, maar wereldwijd werd deze stomme film druk bezocht.

Somme 100 Film

Het Imperial War Museum in Londen heeft de beelden in 2006 gerestaureerd. Componiste Laura Rossi kreeg daarbij de opdracht nieuwe filmmuziek te schrijven. In 2016, 100 jaar nadat de slag om de Somme gestreden werd, hebben het museum en de uitgever van de muziek, Faber Music, de krachten gebundeld in het project 'Somme 100 Film'. Het project beoogt 100 filmvertoningen te realiseren, met de filmmuziek van Laura Rossi daarbij live gespeeld, en voorziet daarnaast in een educatief project voor scholen.

Muziek met Meer

De onlangs opgerichte vereniging Muziek met Meer brengt deze speciale productie naar Noord-Nederland. Onder leiding van dirigent Hildo Flierman is een projectorkest bestaande uit amateurmusici uit de noordelijke provincies, aangevuld met enkele professionele strijkers, samengesteld. Het Groninger Minerva Kwartet vormt de basis van de strijkersgroep. Leerlingen met muziek als examenvak op Scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen geven invulling aan het educatieve gedeelte. De filmvertoning, mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabofonds, Culturele Raad Smilde, Bibliotheek Smilde en Welzijnswerk Midden-Drenthe, begint om 15.30 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: somme100noord.jimdo.com somme100noord@gmail.com

Auteur

Marc Jansen