Dubbellezing bij IMAKA in Groningen

GRONINGEN

Bij de Groninger (studie)vereniging IMAKA staat maandag 6 maart een dubbellezing geprogrammeerd. Mireille Schipper vertelt over de mogelijkheden voor landbouw in Alaska, terwijl Wil Geven verslag doet van haar onderzoek naar de gevolgen van PCB’s en kwik tijdens zwangerschap en lactatieperiode in Nunavik.

Alaska is het enige Arctische gebied in Amerika, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur ruim onder het vriespunt. Vanwege de noordelijke ligging draagt landbouw maar voor een klein deel bij aan de economie van Alaska. Mireille Schipper heeft onderzocht of het mogelijk is om landbouw in Alaska verder te ontwikkelen; op een economisch duurzame manier. Ook keek ze naar nieuwe technologische ontwikkelingen en oplossingen voor deze boeren.

Inuit-bevolking

Wil Geven deed onderzoek naar de gevolgen van PCB’s en kwik tijdens zwangerschap en lactatieperiode in Nunavik, een Noordoost-Canadese regio met een Inuit-bevolking. Nadat in de jaren '80 van de twintigste eeuw bij pasgeboren baby’s afwijkingen in het bewegingspatroon werden vastgesteld die werden toegeschreven aan PCB’s, werd een veelvoud aan onderzoeken bij de kinderen naar bewegingspatronen, reactiesnelheid en ontwikkelingsniveau verricht. Geven presenteert in haar voordracht de risico’s van deze intoxicaties en de voornaamste resultaten van al dit onderzoek. De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum in Groningen. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 2 euro.

Auteur

Marc Jansen