FC Groningen blijft haperen

GRONINGEN

En weer ging de aanhang van FC Groningen teleurgesteld naar huis. Opnieuw niet gewonnen. Verloren zelfs, en dat na een 2-0 voorsprong. Echt leuk wil het maar niet worden voor de supporters.

Door Wim Masker

FC Groningen speelde een half uur lang energiek en aantrekkelijk voetbal, kwam dankzij een fraaie kopbal van Bryan Linssen uit een prachtige voorzet van Tom Hiariej al snel op 1-0, maar verzuimde om door te drukken. Na ongeveer een half uur nam het aanvankelijk overdonderde FC Utrecht het initiatief over en drong de thuisploeg steeds meer achteruit. De geheel vrijgelaten Gyrano Kerk kopte tegen de paal, de 1-1 hing in de lucht. De 2-0 van Bryan Linssen, vlak voor rust, was op dat moment tegen de verhouding in.

Ziedend

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag was in de rust ziedend op zijn elftal, maar mocht ook wel kritisch naar zichzelf kijken. Hij had centraal achterin gekozen voor de kleine Mark van der Maarel naast voormalig middenvelder Willem Janssen en posteerde centrumverdediger Ramon Leeuwin als controleur voor dit duo. Van der Maarel en Janssen gingen bij de goals van Linssen niet vrijuit, terwijl Leeuwin als middenvelder onwennig acteerde.

Angst

Ten Hag bracht na rust de pas herstelde Wout Brama in de ploeg voor de zwakke Van der Maarel, waardoor Leeuwin kon terugkeren naar zijn vertrouwde stek in het verdedigingshart. FC Utrecht mocht nog even van geluk spreken dat Linssen meteen na rust een enorme kans op 3-0 miste, maar toonde zich daarna de betere ploeg. Toen Sébastien Haller na een corner al snel van dichtbij de 2-1 mocht inkoppen, zag je bij sommige spelers van FC Groningen de angst toeslaan. Veel te vaak werd de bal lukraak weggewerkt. Het kostte FC Utrecht daardoor weinig energie om de bal te heroveren. Veel grote kansen leverde het Utrechtse overwicht niet op, maar genoeg om met 3-2 te winnen.

Vermijdbare fouten

Bij de 2-1 van Haller liet Samir Memisevic zich wel erg gemakkelijk opzijzetten. Sergio Padt had de aansluitingstreffer ook kunnen voorkomen, maar verkoos bij de corner op de lijn te blijven staan. Bij de 2-2 van Giovanni Troupée kon de 18-jarige rechtsback ongehinderd aanleggen. Aan de 2-3 van Yassin Ayoub ging een inspeelfout van Etienne Reijnen vooraf. Tussen de bedrijven door had FC Groningen nog voldoende mogelijkheden op een derde treffer, maar deed daar onvoldoende mee. FC Groningen zal zondag in het Noordlease Stadion tegen Ajax voor beide doelen meedogenlozer moeten zijn om er opnieuw een echte wedstrijd van te kunnen maken.

Auteur

Marc Jansen