Aletta Jacobslezing 2017: Bijenkoninginnen en aardige sukkels

GRONINGEN

De Aletta Jacobslezing 2017 gaat over sekse-stereotypen op de werkvloer. De lezing wordt woensdag 8 maart gegeven door hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie Belle Derks. Plaats van handeling is het Academiegebouw in Groningen.

Belle Derks presenteert in de Aletta Jacobslezing haar onderzoek naar het Bijenkoninginnen-fenomeen, waarbij vrouwen elkaar tegenwerken op weg naar de top van hun carrière. Derks vertelt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek over onbewuste processen die verschillen tussen mannen en vrouwen in stand houden. Wilma Mansveld reageert op haar stellingen.

Belle Derks

Belle Derks is hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar hoe vrouw¬en en etnische minderheden beïnvloed worden door negatieve stereotypen, en wat we kunnen doen om er voor te zorgen dat deze groepen - ondanks ongelijke maatschappelijke kansen - hun motivatie, ambitie en prestatie behouden.

Wilma Mansveld

Coreferent Wilma Mansveld is sinds 1 maart directeur van Veiligheidsregio Groningen. Ze was staatssecretaris infrastructuur en milieu in het kabinet-Rutte II, gedeputeerde namens de PvdA in Groningen en secretaris van de SER Noord-Nederland. Recentelijk was zij waarnemend burgemeester. Daarnaast vervult ze verschillende bestuurlijke en toezichthoudende (neven)functies.

Aletta Jacobslezing

Aletta Jacobs (1854-1929) werd in 1871 als eerste vrouwelijke student toegelaten tot de Groninger universiteit. Zij studeerde geneeskunde en promoveerde op 8 maart 1879. Sinds 1982 organiseert Studium Generale Groningen de Aletta Jacobs Lezing als eerbetoon aan haar persoon en werk. De Aletta Jacobslezing 2017 begint om 20.00 uur.

Auteur

Marc Jansen