Filmster John Malkovich in muziektheatervoorstelling in De Oosterpoort in Groningen

GRONINGEN

Filmster John Malkovich staat zaterdag 18 maart met de muziektheatervoorstelling 'Just Call Me God – A Dictator’s Final Speech' in De Oosterpoort in Groningen. Deze voorstelling gaat woensdag 8 maart in première in de onlangs geopende Elbphilharmonie in Hamburg.

'Just Call Me God', een theaterstuk van de Oostenrijkse auteur Michael Sturminger, vertelt het verhaal van de laatste 90 minuten in het leven van een afgezette dictator. In zijn allerlaatste speech trekt de tiran nog 1 keer van leer en maakt hij gebruik van zijn verworven goddelijke status en vermeende onsterfelijkheid.

Orgel

Malkovich' tegenspeelster is actrice Sophie von Kessel. Daarnaast speelt het orgel van De Oosterpoort een prominente rol. Als goddelijk heerser dwingt Malkovich de organist (Martin Häselböck) zijn final speech muzikaal te ondersteunen. De dictator neemt het op tegen het machtige orgel, als ‘koning der instrumenten’ al zeer geliefd onder despoten als keizer Nero, tsaar Peter de Grote en Adolf Hitler. Tekst en regie zijn van Michael Sturminger, met wie Malkovich ook samenwerkte voor de muziektheaterprojecten 'The infernal Comedy' (2008) en 'The Giacomo Variations' (2011).

John Malkovich

John Malkovich debuteerde in 1984 op Broadway in 'Arthur Millers Death of a Salesman'. In datzelfde jaar maakte hij zijn debuut als filmacteur in 'Places in the Heart', dat hem meteen een Oscarnominatie opleverde. Er volgden talloze filmsuccessen met rollen in 'The Killing Fields', 'Dangerous Liaisons', 'In the Line of Fire' en 'Being John Malkovich'. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie/ kaartverkoop: www.de-oosterpoort.nl.

Auteur

Marc Jansen