Speurtentoonstelling ‘Het Huis van Kat en Muis’ in UMCG

GRONINGEN

Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp opent woensdag 8 maart in het UMCG de tentoonstelling 'Het Huis van Kat en Muis'. Deze tentoonstelling is gekoppeld aan het gelijknamige, door Veldkamp geschreven boek, waaraan 24 illustratoren hebben meegewerkt. Iedere illustrator heeft voor het boek 1 grote illustratie gemaakt. Al deze illustraties zijn te zien.

De expositie is eerder te zien geweest in grafisch museum GRID te Groningen en doet nu speciaal voor de kinderen van het Beatrix Kinderziekenhuis de hal aan de Poortweg in het UMCG - tegenover de ingang van het Beatrix Kinderziekenhuis - aan. Tijdens de opening zullen opnames gemaakt worden zodat de kinderen die te ziek zijn om uit hun bed te komen alles toch live kunnen volgen. Een aantal illustratoren zal deze kinderen bezoeken en het boek overhandigen.

‘Het Huis van Kat en Muis'

In het boek is een kat op zoek naar een muis. Hiervoor doorzoekt hij 24 ruimtes in een groot huis, waarin steeds 5 muizen verstopt zitten. Doordat iedere illustrator 1 ruimte heeft getekend bevat het boek een veelheid aan stijlen. Hoofdpersoon Kat is een vingerpoppetje dat naar een voorbeeld in het boek door het lezertje zelf in elkaar geknutseld kan worden. De 24 illustratoren zijn afkomstig uit de gelederen van de Verenigde Oostindische Inkt Compagnie (VOIC), een vereniging van noordelijke beroeps-illustratoren. Het boek is te koop in de boekhandel aan de Winkelstraat in het UMCG.

Deelnemende illustratoren

De deelnemende illustratoren zijn: Monique Beijer, Myriam Berenschot, Corien Bögels, Angelique Boter, John Croezen, Carlien Dubben, Jan Eykenaar, Martijn Fernhout, Gerard de Groot, Christian Heydenrijk, Willem Kolvoort, Frans Le Roux, Ton Meijer, Herman Roozen, Meinte Strikwerda, Marjolein Uitham, Nico Visscher, Marianne van Voorn, Machtelt de Vries, Matty de Vries, Nicolette Wever, Erik Wielaert, Geertje van der Zijpp en Sieger Zuidersma.  

Auteur

Marc Jansen