Buitenspel | Oneerlijk?

Groningen

[caption id="attachment_67794" align="alignright" width="120"] Wim Masker.[/caption]

Vorige week zondag zag ik de meeslepende topper Feyenoord-PSV. De thuisclub won verdiend, maar dankzij doellijntechnologie. Zonder dit technologisch hulpmiddel was de wedstrijd – waarschijnlijk – in 1-1 geëindigd, want niemand had de 2-1 van Jeroen Zoet met eigen ogen geconstateerd. Afgelopen donderdag zag ik Cambuur tegen AZ na stafschoppen de finale om de KNVB-beker mislopen. Dat het überhaupt zover kwam, dankten de Friezen aan videoreferee Denis Higler. Die constateerde in tegenstelling tot scheidsrechter Kevin Blom bij een goal van AZ een overtreding tegen doelman Leonard Nienhuis. In de ronde daarvoor profiteerde Cambuur ook al van de videoscheidsrechter. Arbiter Pol van Boekel kwam toen een kwartier voor tijd terug op zijn beslissing om een strafschop te geven aan FC Utrecht na 'on-field review'. Nieuwigheden wennen kennelijk snel, want meteen nadat ik FC Groningen tegen Ajax had zien scoren, dacht ik in een flits: ‘Niet te vroeg juichen allemaal, de videoscheidsrechter heeft vast een overtreding van Linssen geconstateerd’. Maar bij competitiewedstrijden zijn geen videoscheidsrechters aanwezig. Er wordt alleen met doellijntechnologie geëxperimenteerd en dan ook nog maar in één stadion: voor de winterstop in de ArenA en nu in De Kuip. Inmiddels heeft Feyenoord-PSV aangetoond dat het voordeel voor een thuisclub niet alleen maar theoretisch is. Dragen de experimenten in competitie en bekertoernooi een competitie-vervalsend element in zich, alle clubs hebben er van tevoren wel mee ingestemd. Niet onlogisch, want steeds meer clubs zien heil in het gebruik van technologische hulpmiddelen. Rest de vraag van de financiering, want goedkoop is invoering allerminst. Ik weet wel een geldbron: de Champions League. De UEFA verdeelt honderden miljoenen aan tv-gelden onder een kleine elite van toch al steenrijke topclubs. Dat kan wel wat minder.

Wim Masker

Lees meer columns van Wim Masker.

Auteur

Marc Jansen