Dag van de Grunneger toal: Gronings van toen en nu centraal

GRONINGEN

Het gebouw van de Groninger Archieven in de stad is zaterdag 18 maart toneel van de achtste Dag van de Grunneger toal. Bezoekers maken kennis met de Groninger taal van toen en nu.

De Dag van de Grunneger toal wordt om 11.00 uur geopend door theatermaker en docent Groninger taal- en letterkunde Theo de Groot. Centraal thema in het theaterwerk van Theo de Groot is de confrontatie van de Groninger met de ander, de verhouding tussen Groningen en de rest van de wereld. Dit thema komt ook naar voren in zijn openingsact.

Gronings van nu

De achtste editie van de Dag van de Grunneger toal in de Meertmoand Streektoalmoand presenteert een breed aanbod van actuele taalactiviteiten. In lezingen komt het Gronings van nu aan bod. Lysbeth Jongbloed van de Fryske Academy houdt een lezing over hoe social media ingezet kunnen worden om het gebruik van kleine talen te stimuleren. In de aanloop naar de Dag van de Grunneger toal is er Groninger vlogwedstrijd opgezet door Ingeborg Nienhuis. De winnende ‘grog’ (Groninger vlog) wordt tijdens de Dag bekendgemaakt.

Gronings van toen

Het Gronings zoals het vroeger gesproken en geschreven werd, komt aan bod in een lezing van professor Wout van Bekkum van de RUG. Hij focust in zijn lezing over de taal van het oude volk op Jaap Meijer en diens Groninger-Joodse taal. Toal en Taiken-hoofdredacteur Jan Groenbroek vertelt over de Groninger taal en cultuur van 1793 tot heden. Abel Darwinkel (Huus van de Taol) en Ingeborg Nienhuis presenteren een lezing en quiz over telwoorden in het Gronings en Drents.

Toal en Taiken

Het restaurant van de Groninger Archieven wordt 18 maart omgetoverd tot Toal en Taiken Café. Dit omdat het Groninger tijdschrift Toal en Taiken dit jaar 35 jaar bestaat. Bekende Groninger schrijvers en dichters en nieuwkomers dragen eigen werk voor in het Toal en Taken Café. Alie de Vries neemt de presentatie voor haar rekening.

Meziekkroug

Oud RTV-Noord-presentatrice Janneke Vos presenteert het muziekprogramma van de Dag van de Grunneger toal. In de Meziekkroug treden Marlene Bakker en Erwin de Vries op met nieuwe nummers. Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble brengt Groningse liedjes ten gehore en een aantal nummers vertaald in andere Nedersaksische dialecten. Speciale afsluiter van deze dag is Harry Niehof. De singer-songwriter komt langs met een groep muzikanten uit de Groninger muziekscene. Bezoekers die meer willen weten over de stand van zaken in de Groninger muziek kunnen terecht bij een lezing van Joop van de Bremen, oprichter van de site streektaalzang.nl.

Breed aanbod

Maar er is meer dan muziek, lezingen en literatuur. Erik Bulthuis en Peter Krabbenbos spelen een aantal fragmenten uit hun laatste theatervoorstelling 'Babbeleguuchies'. De Verhoalenvertellers komen langs, bezoekers kunnen een woordje Gronings leren tijdens de broescursussen Grunnegs van Meike Stedema en Piet Reitsema, en er staat, zoals ieder jaar, een Toal- en Boukenmaarkt geprogrammeerd. De organisatie is in handen van het Huis van de Groninger Cultuur, Groninger Forum Bibliotheek, Stichting t Grunneger Bouk, Bureau Groninger Taal en Cultuur (RUG) en het Regionaal Historisch Centrum Groninger Archieven. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen