Gratis reanimatietraining voor duizend mensen in Noordlease Stadion

GRONINGEN

Duizend mensen krijgen zaterdag 8 april in het Noordlease Stadion in Groningen een gratis reanimatietraining.

De Hartstichting heeft zich het afgelopen jaar ingezet om de doelstelling van 170.000 burgerhulpverleners te halen. Deze ambitie is bijna verwezenlijkt. Om de provincie Groningen veiliger te maken en overal in de regio op tijd te kunnen starten met reanimeren, zijn op dit moment nog duizend geregistreerde burgerhulpverleners nodig.

Opgeleid tot burgerhulpverlener

Tijdens de gratis reanimatietraining in Groningen, georganiseerd door de Hartstichting in samenwerking met Groningen HartVeilig en de Philips Foundation, worden duizend mensen in één dag opgeleid tot burgerhulpverlener. Zij leren hoe je een hartstilstand herkent, wat je als eerste moet doen, hoe je moet reanimeren, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde is dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschrijven als burgerhulpverlener via het oproepsysteem.

Levens redden in de buurt

Floris Italianer van de Hartstichting: “Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt, 70 % van de hartstilstanden vindt plaats in en om het woonhuis en 30 % in openbare ruimtes zoals winkelcentra en sportvelden. Midden jaren negentig was de kans op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis 9 %, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23. Snelle hulp kan écht het verschil maken tussen leven en dood.”

Cijfers Groningen

In de provincie Groningen stond de teller eind 2016 op 5352 geregistreerde burgerhulpverleners. Dat is een dekkingspercentage van 0,92. In Groningen-stad is dit aantal 1784 en een percentage van 0,91. In Schouwerzijl is de dekkingsgraad het hoogst. 10 van 104 inwoners is hier een geregistreerde burgerhulpverlener.

6 minutenzone

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen circa 2500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment staan ruim 159.000 Nederlanders geregistreerd als burgerhulpverlener.

Auteur

Marc Jansen