Lezing over tuinarchitectuur in de Ming-dynastie

GRONINGEN

Kunsthistorica Alessandra van de Voort geeft woensdag 22 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over Chinese tuinarchitectuur in de Ming-dynastie (1368-1644).

De fraaie tuinen van de Chinese plaats Suzhou, vlakbij Shanghai, staan vanwege de bijzondere culturele tradities op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de lezing in de Remonstrantse kerk wordt verteld hoe dit type tuin - met vijverpartijen, rotsen, rood geverfde galerijen en paviljoens - is ontstaan. Welke gedachten zitten achter dit ontwerp? Waarom zijn er zo veel grote rotsen te zien en waarom staat er een grote muur omheen? Hierbij komen ook de levensbeschouwingen Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme aan bod, en het resultaat van de indirecte invloed die ze hebben uitgeoefend op de tuinarchitectuur.

Symboliek in de tuin

De symboliek in de tuin is niet los te denken van de symboliek in andere kunstvormen. Daarom wordt in de lezing ook af en toe een link gelegd tussen de Chinese tuin en de Chinese landschapsschilderkunst. Schilderkunst en tuinarchitectuur hebben elkaar wederzijds beïnvloed. Ook de keuze en de plaats van de planten en bomen in de Chinese tuin is traditioneel en symbolisch bepaald.

Alessandra van de Voort

Deze lezing wordt gegeven door kunsthistorica Alessandra van de Voort. Zij studeerde Chinees aan het Taleninstituut van Beijing en woonde een aantal jaren in Vietnam en Indonesië, waar zij zich verdiepte in de Aziatische cultuur. Zij was conservator Aziatische keramiek van Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl of www.kunstinzichtgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen