Lezing Theunis Piersma over trekvogels bij Studium Generale Groningen

GRONINGEN

Ecoloog Theunis Piersma geeft dinsdag 21 maart in het Academiegebouw in Groningen een lezing over trekvogels. De lezing is getiteld: 'Luisteren naar de verhalen van trekvogels'.

Onderzoekers proberen trekvogels steeds beter te begrijpen. Met behulp van kleine satellietzendertjes worden individuele dieren gevolgd, om zo hun verblijf op de ene plek te kunnen koppelen aan de omstandigheden op de andere plekken die ze in de loop van hun leven aandoen. Zo vertellen trekvogels een steeds overtuigender verhaal over de enorme samenhang tussen gebieden en de effecten van menselijk handelen en het klimaat op die plekken. Veranderingen in aantallen of lichaamsgrootte kunnen ons waarschuwen. Het gaat erom dat we de verhalen willen horen en ze serieus nemen.

Trekvogelecologie

Theunis Piersma bezet de leerstoel Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze leerstoel is in 2012 ingesteld en wordt gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds en de Vogelbescherming. Tevens is hij waddenonderzoeker bij het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel. Hij droeg bij aan meer dan 450 wetenschappelijke artikelen en publiceerde daarnaast populaire boeken over vogeltrek zoals ‘Zwaluwen van Gaast’ en ‘Reisvogels‘. De lezing, die is georganiseerd door Studium Generale Groningen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, start om 20.00 uur. Kaartverkoop via www.sggroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen