Luthers Bach Ensemble met Bachs 'Markus Passion' in Lutherse kerk

GRONINGEN

Het Luthers Bach Ensemble presenteert zondag 19 maart in de Lutherse kerk in Groningen de 'Markus Passion' van Johann Sebastian Bach.

Johann Sebastian Bach gebruikte zijn eigen composities vaak opnieuw, voor stukken met een andere tekst en een ander doel. Sinds 1964 zijn op basis van tekstvergelijking 20 reconstructies van de 'Markus Passion' gemaakt. Als de teksten van de aria’s en de koren in de 'Markus Passion' qua structuur, metrum en het aantal lettergrepen overeenkomen met andere werken van Bach, dan ligt het voor de hand dat de muziek van de 'Markus Passion' en dat andere werk ook overeenkomt.

Reconstructie Robert Koolstra

Hoewel al ruim 50 jaar reconstructies van de 'Markus Passion' gemaakt worden , maakt ook Robert Koolstra, continuo-speler van het Luthers Bach Ensemble, nog een reconstructie van het werk van Johann Sebastian Bach. Deze reconstructie wijkt af van voorgaande reconstructies doordat de muziek van Bach, de tekst van de evangelist en de dichtregels van Picander voor Koolstra een dramatische eenheid vormen. Koolstra beschouwt de tekst als het script van een tv-serie, waarin de spanning naar het einde groeit, inclusief cliffhangers. Koolstra’s versie is helemaal nieuw op basis van bestaand materiaal.

Solisten

De 'Markus Passion' wordt uitgevoerd door het kleinkoor, de solisten en het barokorkest van het door Tymen Jan Bronda geleide Luthers Bach Ensemble. Robert Buckland (Evangelist), Henk Timmerman (Christus), Anna Kellnhofer (sopraan), David van Laar (altus), Leon van Lier (tenor) en David Greco (bas) soleren. De uitvoering in de Lutherse kerk, die plaatsvindt in het kader van een cantatedienst, begint om 10.00 uur. Kaartverkoop: www.luthersbachensemble.nl, Boekhandel Godert Walter Groningen of 06-14922638.

Auteur

Marc Jansen