Goud voor eigengemaakte specialiteiten Restaria Zuid

GRONINGEN

Het keuren en bekronen van ambachtelijke producten. Slagers en bakkers doen het al meer dan een eeuw. Vakvereniging ProFri en het Nederlands Frituurcentrum doen het nu ook voor het frituurambacht. Albert en Patricia Kuil van Restaria Zuid in Groningen kregen vorige week als eerste in de regio drie oorkondes voor met goud bekroonde ambachtelijke specialiteiten.

In de keuken bij Restaria Zuid maakt ambachtsman Jan de Vries al veertig jaar diverse specialiteiten. De laatste jaren daarbij ondersteund door Patricia Doyer, Marry Burgering en Mark Enting. De drie huisgemaakte producten die met een ‘gouden gevolg’ zijn gekeurd waren: de huisgemaakte rundvleeskroket, de huisgemaakte mayonaise en de huisgemaakte eierbal.

Rundvleeskroket

[caption id="attachment_69629" align="alignleft" width="240"]Kroket met 'een mooie dunne krokante korst en een stevige vleesragout'. Foto: Restaria Zuid Foto: Restaria Zuid[/caption] ‘Een mooie dunne krokante korst en een stevige vleesragout maakt deze kroket uniek’, liet de jury optekenen over de rundvleeskroket. ‘Van mooi rundvlees wordt eerst een smaakvolle bouillon gemaakt. Samen met andere ingrediënten en smaakstoffen vormen deze de basis voor deze heerlijke kroket.’

Mayonaise

Voor de mayonaise had de jury evenveel lof: ‘Deze huisgemaakte mayonaise is om je vingers bij af te likken. Heerlijk romig, zacht en ietwat zoetig van smaak. Door de gebruikte ingrediënten en bereidingswijze heeft deze mayonaise een duidelijke eigen identiteit. Op frietjes of bij snacks is deze mayonaise een ware traktatie!’

Eierbal

Over de eierbal: ‘Deze eierbal bestaat uit een perfect gekookt smaakvol eitje omgeven met een mooi laagje smeuïge en goed op smaak gebrachte kerrie-ragout en heeft een mooie dunne krokante korst. Het eitje, de ragout en de paneerlaag zijn mooi met elkaar in balans. Je proeft dat dit product met zorg wordt gemaakt!’

Oorkondes

De oorkondes dienen als een bewijs van ambachtelijk vakmanschap als frituurprofessional. Via de QR-code op de oorkondes kunnen klanten naar een website, waarop de procedures en voorwaarden van de productkeuringen worden weergegeven.

Auteur

Marc Jansen