Noorderzon en Grand Theatre coproduceren nieuw internationaal werk in Groningen

GRONINGEN

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen heeft de samenwerking met het Grand Theatre nieuw leven ingeblazen. Samen coproduceren zij de nieuwe voorstelling 'The Great Outdoors' van de New Yorkse schrijver en regisseur Annie Dorsen. 

Het Grand Theatre en Noorderzon hebben een jarenlange geschiedenis rondom het samen scouten, ontwikkelen en presenteren van nieuw (internationaal) werk voor Noorderzon (en andere festivals).

Nieuw leven

Nu het Grand Theatre in 2016 een nieuwe start heeft gemaakt onder een nieuwe stichting (Grand Futura), wordt deze samenwerking nieuw leven ingeblazen. De aankomende jaren realiseren Noorderzon en het Grand Theatre één tot vijf gezamenlijke coproducties per jaar, inclusief residenties of werkperiodes door het jaar heen en begeleiding en context voor theatermakers. Groningen wordt daarmee een belangrijker plek in het internationale circuit van de podiumkunsten. De New Yorkse schrijver en regisseur Annie Dorsen is één van de artiesten die op deze manier een nieuwe voorstelling kan ontwikkelen. Zij werkt sinds maandag in het Grand Theatre aan 'The Great Outdoors'.

Opblaasbaar planetarium

Annie Dorsen werkt tot en met 26 maart in het Grand Theatre aan 'The Great Outdoors', een solo-performance met een voorstellingstekst die ter plekke wordt gemaakt op basis van teksten die te vinden zijn op politieke blogs, chatsites, videoplatforms en sociale netwerken. De voorstelling speelt zich af in een opblaasbaar planetarium, inclusief een computergeanimeerde sterrenhemel. Dorsen was in 2011 met 'Hello, Hi There' te zien op Noorderzon – een voorstelling gespeeld door enkel een computer op het toneel.

Presentatiemoment The Great Outdoors (work-in-progress)

Het Grand Theatre heeft voor zondag 26 maart 15.00 uur een presentatiemoment van 'The Great Outdoors' (work-inprogress) van Annie Dorsen geprogrammeerd. Na afloop gaat zij met het Groningse kunstenaarscollectief WERC en de Taiwanese videokunstenaar Chou Tung-Yen in gesprek over theatermaken in tijden van digitale middelen en internationalisering. WERC en Chou TungYen zijn in dezelfde periode als Dorsen aan het werk in het Grand Theatre om te onderzoeken of zij in de toekomst samen projecten kunnen ontwikkelen.

Aanmelden

Belangstellenden kunnen zich voor het presentatiemoment aanmelden door een e-mail te sturen naar productie@grandtheatregroningen.nl. De toegang is gratis, maar er is beperkt plek. Noorderzon Performing Arts Festival Groningen beleeft van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2017 zijn 27ste editie.

Auteur

Marc Jansen