Lichtjestocht in Eelde voor kinderen Wagif Faradzjulaev

EELDE

Met een lichtjestocht wordt vrijdag 24 maart in Eelde aandacht gevraagd voor Farhad (6) en Leyla (4). Zij dreigen hun hun vader Wagif Faradzjulaev door uitzetting te verliezen.

Iedereen die Farhad en Leyla een warm hart toedraagt - van jong tot oud, vanuit Eelde en van buiten Eelde - wordt uitgenodigd mee te lopen. Uiteraard met een lampion of elektronisch lampje. De optocht gaat om 19.15 uur van start bij het Kampje in Eelde (verzamelen om 19.00 uur). De anderhalve kilometer lange tocht eindigt ook op het Kampje, waar onder het genot van een lekkernij nagepraat kan worden. De lichtjestocht is een initiatief van bovenbouwleerlingen van basisschool De Westerburcht. Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo loopt met de kinderen mee in de tocht.

Wagif Faradzjulaev

Wagif Faradzjulaev vluchtte vijftien jaar geleden als dienstweigeraar vanuit Azerbeidzjan naar Nederland. Vlak voor Kerst hoorde hij dat hij terug moet. Zijn vrouw Günel en zijn kinderen Farhad en Leyla hebben de Nederlandse nationaliteit. Zij mogen wel in Nederland blijven met als gevolg dat het gezin uit elkaar gerukt wordt.

Ansichtkaartjes en handtekeningen

Dat idee vinden de inwoners van Eelde onverdraaglijk. Daarom kwamen basisschoolleerlingen eerder al in actie door duizenden ansichtkaartjes naar de staatssecretaris te sturen en door handtekeningen te verzamelen. Inmiddels zijn er bijna achtduizend handtekeningen opgehaald. Daarnaast bekeken afgelopen twee weken meer dan 300.000 mensen, waaronder ook veel kinderen, een videoboodschap van inwoners van het Drentse dorp Eelde-Paterswolde. In de video vragen de Eeldenaren, waaronder Nobelprijswinnaar Ben Feringa en burgemeester Marcel Thijsen, staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) hulp voor hun met uitzetting bedreigde dorpsgenoot.

Auteur

Marc Jansen