Voegenborstel in ruil voor bestrijdingsmiddelen bij Tuinland

GRONINGEN

Wie zaterdag 18 maart tussen 12.00 en 15.00 uur chemische bestrijdingsmiddelen inlevert bij Tuinland Groningen, krijgt daarvoor een voegenborstel terug.

Daarnaast kunnen bezoekers tips krijgen over hoe een gifvrije en onkruidvrije tuin prima hand in hand kunnen gaan.

Gifvrij tuinieren

Met deze actie vraagt De Korenbloem, tuinen met visie, één van de ambassadeurs van Operatie Steenbreek, ondersteund door Tuinland Groningen, aandacht voor gifvrij tuinieren en daarmee de verbetering van de waterkwaliteit.

Drinkwater gifvrij houden

In de tuin gebruikte bestrijdingsmiddelen vervuilen via het riool ons water. “Een gedeelte van het Groningse drinkwater komt uit het water van de Drentse Aa. Het drinkwaterbedrijf moet echter heel hard werken om ons drinkwater gifvrij te houden", weet Marjolijn Tijdens van Operatie Steenbreek Groningen. "Inwoners realiseren zich vaak niet de impact van bestrijdingsmiddelen op de natuur: één dopje Roundup in het water in Assen is meetbaar bij de waterzuivering nabij Glimmen, zo’n twintig kilometer verderop en laat een spoor van schade achter op het waterleven. Voor het Groningse water is dat natuurlijk niet anders. Roundup is overal meteen meetbaar en schadelijk.”

Problemen voor water, planten en dieren

Bestrijdingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat, zoals Roundup, én middelen voor de bestrijding van mos in het gazon of slakken met onder andere ijzersulfaat leveren de voornaamste problemen op. Niet alleen voor het water, maar ook voor planten en dieren op en in de grond waarop de bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Oogstmarkt in Tuinland

Naast de actie voor gifvrij tuinieren is er zaterdag een oogstmarkt in Tuinland. Met kraampjes met (lokale) lekkernijen en oude ambachten.

Auteur

Marc Jansen