Lezing Arjen Jellema over heiligen in de Martinikerk

GRONINGEN

Arjen Jellema geeft zaterdag 25 maart in de Martinikerk in Groningen de lezing 'Hemelse voorspraak - Heiligen in de Martinikerk'.

De priester van de samenwerkende parochies in Groningen, Haren en Zuidhorn vertelt in deze lezing over de diverse figuren die in de Martinikerk te vinden zijn, geschilderd op de fresco’s of eventueel in de houtsnijkunst afgebeeld. Veel aandacht zal daarbij uitgaan naar de Legenda Aurea, de belangrijkste middeleeuwse verzameling van heiligenlevens.

Plek in Martinikerk

In de lezing wordt geprobeerd te verklaren waarom juist deze figuren hun plek hebben gevonden in de Martinikerk. Veel heiligen vervullen namelijk de rol van beschermheer of beschermvrouwe voor een bepaalde beroepsgroep of geven bescherming tegen specifieke ziekten of gevaren. Hierin is mogelijk een verklaring te vinden voor hun afbeelding in de kerk. De lezing, die is georganiseerd door de Vereniging Vrienden Martinikerk, begint om 11.15 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen