Noord Nederlands Orkest eert Astor Piazzolla met concert in De Oosterpoort

GRONINGEN

Met een concert in De Oosterpoort eert het Noord Nederlands Orkest (NNO) donderdag 30 maart de Argentijnse tangocomponist Astor Piazolla. Dit omdat het dit jaar 25 jaar geleden is dat Piazzolla is overleden.

Op het programma staan zowel solostukken voor bandonéon als speciaal voor dit concert gemaakte arrangementen voor orkest, bandonéon en piano. Sommige stukken zijn bekend, zoals het aangrijpende 'Adiós Nonino' (bekend van 'de traan van Máxima), andere Piazzolla-klassiekers beleven hun Nederlandse première.
Lees verder na de video.
https://youtu.be/AYU-n7Ket-c

Arrangementen Marcelo Costas

Alle arrangementen zijn speciaal voor dit concert geschreven door Marcelo Costas, de dirigent die sinds tientallen jaren zijn muzikale leven gewijd heeft aan de muziek van Piazzolla. Hij kreeg als enige toegang tot het muzikale archief van de familie en kreeg bovendien toestemming om er gebruik van te maken. Tijdens het concert heeft improvisatie van de solisten ook een plaats. Iets dat Piazzolla zelf in zijn uitvoering veelvuldig deed en ook van zijn musici verwachtte.

Astor Piazzolla

Dankzij zijn uitzonderlijke talent op de bandonéon, het harmonica-achtige instrument uit de Argentijnse muziek, speelde Astor Piazzolla al op jonge leeftijd in de beste tango-orkesten van Buenos Aires. Maar geïnspireerd door zijn lessen bij componist Alberto Ginastera en de muziek van componisten als Bach, Bartók en Stravinsky besloot hij een eigen weg in te slaan. Door het beste van tango en klassieke muziek met elkaar te verbinden, ontwikkelde Piazzolla een eigen stijl: The New Tango. Zijn stukken staan op het repertoire van grote namen als violist Gidon Kremer, solist Yo-Yo Ma, pianist Manual Ax en het Kronos Quartet. Aanvang: 20.15 uur. Meer informatie: www.nno.nu.

Auteur

Marc Jansen