Albert Helman centraal in literaire middag in Jazzcafé New Orléans

GRONINGEN

De Surinaamse schrijver Albert Helman staat zondag 26 maart centraal in een literaire middag in Jazzcafé New Orléans in Groningen.

Albert Helman (1903-1996), pseudoniem van Lodewijk Alphonsus Maria Lichtveld, schreef klassiekers als 'Zuid-Zuid-West' en de allereerste slavernijroman 'De stille plantage'. Hij werkte als musicus, journalist, taalkundige, minister en diplomaat.

Presentatie Michiel van Kempen

In het leven van Helman duiken de groten van de twintigste eeuw op: George Orwell, Frida Kahlo, Pablo Casals, Slauerhoff en Marsman. Michiel van Kempen beschreef het allemaal met verve in zijn net herdrukte biografie 'Rusteloos en overal'. Hij geeft in Jazzcafé New Orléans een presentatie over het leven van de grand old man van de Surinaamse literatuur.

Felix Burleson

Acteur Felix Burleson, bekend als conciërge Kalkhoven in 'SpangaS' en tal van toneelstekken waaronder het solotoneel 'Hoofden van de Oayapok', draagt in Jazzcafé New Orléans voor uit Helmans werk. Twee van Helmans kleinzoons, Flip en Bas van Vliet, vertellen over het imposante leven van hun grootvader. De presentatie en interviews zijn in handen van Danny Abdoelhak, ex-programmamaker van Radio Apintie (Paramaribo) en OOG (Groningen). Aanvang: 17.00 uur. Entree: gratis.

Auteur

Marc Jansen