IMAKA-lezing over beeld van de Inuit tijden het interbellum

GRONINGEN

Dr. Petra Broomans geeft maandag 27 maart een lezing bij de Groninger (studie)vereniging IMAKA. Zij vertelt hierin over het beeld van de Inuit in de Nederlandse pers gedurende het interbellum.

De lezing heeft als vertrekpunt de recensie van literatuurcriticus Menno ter Braak (1902-1940) van Eskimo-Liederen van Oost-Groenland op 2 januari 1934 in Het Vaderland. Het beeld zoals Ter Braak schetst wordt in de context geplaatst van het vrij omvangrijke materiaal dat via de database Delpher te traceren is. Hoe worden de Inuit beschreven? Als de edele wilde, de ‘Andere’ of als een bevolkingsgroep die bij de Deense natie hoorde en op die manier deel (moest) worden van het moderne Europa?

Petra Broomans

Petra Broomans werkt als Associated Professor Europese Talen en Culturen aan de Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum in Groningen. Aanvang: 19.30 uur. Entree: 2 euro.

Auteur

Marc Jansen