Medisch Centrum Zuid deelnemer Nationale Diabetes Challenge

GRONINGEN/ HAREN

Het in Groningen en Haren gevestigde Medisch Centrum Zuid (MCZ) doet dit jaar mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC).

De Nationale Diabetes Dag (NDC) is een wandelevenement bedoeld om de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Onder het motto 'bewegen is gezond voor iedereen en samen wandelen is leuk', nodigt MCZ ook mensen uit die niet aan deze ziekte lijden. Het doel is in twintig weken te trainen voor een vierdaagse in september. De wandeltrainingen worden gegeven vanuit de MCZ-locaties in Groningen en Haren en worden verzorgd door fysiotherapeuten en beweegadviseurs. Tijdens de afsluitende vierdaagse wordt dagelijks vijf, tien of vijftien kilometer gewandeld. Op de vierde dag van die vierdaagse komen alle deelnemers samen op Sportcentrum Papendal om daar de slotafstand te wandelen op het NDC Festival.

Kosteloos

MCZ biedt het gehele wandelprogramma kosteloos aan. Deelnemers krijgen gratis twintig wekelijkse wandeltrainingen van een uur in Groningen of Haren, een T-shirt, een deelnamebewijs voor de vierdaagse en een entreebewijs voor de slotdag in Papendal. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Medisch Centrum Zuid.

Bas van de Goor

De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation, die zich inzet voor de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. In 2016 bracht de NDC ruim 2600 mensen met diabetes in beweging. Het is de bedoeling dit aantal dit jaar te verdubbelen. De NDC is in eerste instantie bedoeld voor diabetespatiënten. In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen mensen diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes bedroegen in 2013 ruim 9200 euro. En dat terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging.

Beweging

In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. En toch blijft in beweging komen voor veel mensen moeilijk. De NDC helpt hen daarbij en Medisch Centrum Zuid draagt dit initiatief een warm hart toe. Meer informatie: nationalediabeteschallenge.nl www.bvdgf.org medischcentrumzuid.nl/wandelen.html

Auteur

Marc Jansen