Kunst in Zicht-lezing over tentoonstelling 'Romanovs & Revolutie'

GRONINGEN

Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar geeft donderdag 30 maart in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over de laatste tsaar en de revolutie. Aanleiding voor deze lezing is de tentoonstelling 'Romanovs & Revolutie' in De Hermitage in Amsterdam.

Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. Als de laatste tsarenfamilie in 1917 wordt afgezet en in 1918 wordt vermoord, is de USSR al gesticht. Jaren later echter beweert een dame Anastasia te zijn, de jongste tsarendochter. Heeft zij destijds daadwerkelijk de slachting overleefd?

Hermitage

De Hermitage toont kledingstukken en portretten van het tsarenpaar, speelgoed en tekeningen van hun kinderen, de acte van abdicatie van Nicolaas, kunstwerken uit Ruslands ‘zilveren eeuw’, diverse Fabergé-objecten en een van de moordwapens.

Driehonderd jaar Romanovs

De lezing in de Remonstrantse kerk vertelt vooral het verhaal van het mondaine Sint-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering. Duidelijk zal worden hoe de keuzes en beslissingen van de tsaar de revolutie en het einde van driehonderd jaar Romanovs in Rusland onafwendbaar maakten.

Marie-Thérèse ter Haar

Marie-Thérèse ter Haar studeerde Russisch en Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Al in de communistische tijd verbleef ze veelvuldig in Rusland en ze maakte er ook het einde van de Koude Oorlog mee. Tegenwoordig is ze nog zo’n vijf maanden per jaar in Rusland. Ze volgt de ontwikkelingen daar nog steeds op de voet. De lezing, die is georganiseerd door Stichting Kunst in Zicht, duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Entree: € 12,50. Aanmelding: aanmelden@kunstinzichtgroningen.nl.

Auteur

Marc Jansen