Joods festival Gein Cultuur Groningen in doopsgezinde kerk

GRONINGEN

‘Een korreltje Joods, een korreltje Noord, een korreltje Cultuur’. Dat is het motto van de vierde editie van Gein Cultuur Groningen. Dit Joodse festival vindt zondag 2 april plaats in de doopsgezinde kerk in Groningen.

Op het programma staan 22 activiteiten op het gebied van muziek, workshops, boeken, historie en kunsten. Bezoekers kunnen vijf activiteiten uit het aanbod kiezen.

Muziek

Op het gebied van muziek speelt gitarist Gertjan Adema bijvoorbeeld muziek uit het Oosten en speelt componist Annette Kruisbrink werken van Pieter van der Staak en Mario Castelnuovo-Tedesco. Joodse muziek wordt gespeeld door Anido gitaarduo en gezongen door het trio Mja Mera. Jochanan van Driel geeft een orgelrecital met joodse liturgie.

Workshops

Dr. Naud van der Ven behandelt in een workshop conflicten volgens Levinas. Kaya Wolff geeft een workshop Mandala Dans en geeft met Marloes Grosfeld op de accordeon een workshop ‘Joodse liederen zingen’. Hilde Spriensma geeft een workshop Bijbels Hebreeuws.

Boeken

Duitse krantenlezers genieten van de kosjere comics van Ben Gershon en van de columns van Tuvia Tenenbom. Beiden zijn nu te beluisteren in Groningen. Angelika Burkhardt uit Hamburg vertelt (in het Engels en Duits) over het eerste boek van Tuvia Tenenbom: 'I Sleep in Hitler’s Room'. Erga Netz ontrafelt geheimen van Mrs. Gulliver en Hannah Elisa Walsh introduceert haar nieuw thriller.

Historie

Dr. Raymund Schütz presenteert zijn boek ‘Kille mist - Het Nederlandse notariaat en de erfenis van de oorlog’. Dirk Heerema behandelt oorlogsfinanciering en Jochanan van Driel bespreekt geschiedenismanipulatie van het Joodse volk en cultuur. Alma Puts vertelt over Esperanto en prof. Ben Feringa vertelt over de RUG-chemicus Hans Wijnberg.

Kunsten

Gerhild van Rooij vertelt over de Hongaarse componist György Ligeti en Henk Puts schenkt aandacht aan graficus Samuel Jessurun de Mesquita. Ir. Niek Verdonk praat over Stadsmarkering, Daniel Libeskind en The Books of Groningen. Gein Cultuur Groningen duurt van 12.45 tot 20.00 uur. Entree: 10 euro.

Auteur

Marc Jansen